23948sdkhjf

Donerer limtræ til fremtidens træmænd

Limtræsproducenten Lilleheden har leveret et essentielt element til det projekt, Videnscenter for Håndværk – Arkitektur & Design i samarbejde med Lærlinge for Bæredygtighed har lanceret i forbindelse med Københavns udnævnelse som verdens arkitekturhovedstad 2023. Med projektet vil de to organisationer give erhvervsskolernes bud på Danmarks mest bæredygtige studiebolig, og her har Lilleheden doneret de limtræsbjælker, der skal udgøre konstruktionen.

– Vi mener, at træbyggeri er vejen frem mod en mere bæredygtig fremtid, og vi ønsker derfor at bakke op om inspirerende projekter som dette, der netop har fokus på at udbrede viden om og erfaring med byggeri i træ, udtaler Lillehedens adm. direktør Christian Esbensen, der fortsætter:

– Her spiller både håndværket og materialet – og særligt samspillet imellem dem – en stor rolle for det samlede byggeri, hvilket er vigtigt at få sat endnu mere fokus på. Det gør projektet her, og vi er derfor glade for at kunne støtte det.

Alt tæller med i regnskabet

Studieboligen, der bygges af lærlinge fra erhvervsskolernes håndværksfag, er et såkaldt tiny house på blot 28 kvm og bliver ifølge David Rangan, projektudvikler hos Videnscenter for Håndværk – Arkitektur & Design, bygget med så klimavenlige byggemetoder og materialer som muligt. Det indebærer blandt andet genbrugsprodukter og en hel masse træ, herunder limtræsbjælkerne fra Lilleheden.

– Lilleheden er en dansk virksomhed med lokal arbejdskraft, som anvender certificeret træ fra nordisk skovdrift, hvilket har været særligt vigtigt for os, da alt tæller med i CO2-regnskabet og den livscyklusanalyse, som vi skal til at udarbejde for det samlede byggeri. Derudover er træet lettilgængeligt via trælasterne, hvilket også har vægtet højt i projektet, fortæller David Rangan og tilføjer:

– Limtræsbjælkerne er desuden robuste og kan således tåle at blive flyttet og transporteret rundt uden at blive beskadiget, hvilket har været en nødvendighed, da studieboligen skal flyttes og udstilles. Den solide kvalitet sikrer samtidig en lang levetid, hvilket igen spiller ind i vores livscyklusanalyse.

Selvom alle beregningerne endnu ikke er på plads, og blandt andet ikke tager højde for husets placering, er byggeriet ifølge David Rangan CO2-neutralt, hvis man udelukkende medregner selve materialerne, inklusive forarbejdning og transport. Det skyldes blandt andet, at der næsten udelukkende er brugt træ, mens eksempelvis beton slet ikke indgår.

Erhvervsskolernes bud på Danmarks mest bæredygtige studiebolig har rejsegilde den 14. april og bliver fra den 30. juni og en måned frem udstillet ved Søpavillonen i København som en del af fejringen af byens status som arkitekturhovedstad.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078