23948sdkhjf

1105 TA: En halv flaske Vodka eller tre kartofler

Artikel i Træ og Industri November 2005
Tekst oldermand Oluf Hansen Danske Træindustrier

Det var det, som man kunne købe det stykke papir for, som virksomheden gav sine medarbejdere først i halvfemserne, og som virksomheden kaldte en aktie. Sådan fik vi i hvert fald det fortalt, da vi besøgte Rusland – nærmere betegnet Arkhangelsk regionen. Om det er sandt, ved vi jo ikke, men noget skal der nu nok være om det, når man ser de enorme koncentrationer af virksomheder, der er privatejede i området. Det er meget praktisk, fortalte de lokale på stedet. Hvis det ikke går så godt for savværket – hvad det faktisk ikke gjorde for tiden – og de derfor ikke tjener penge. Så tjener de sikkert godt på pulpmøllen som ejes af den samme mand.

Et uendeligt potentiale
I dagene 12. til 16. juni 2005 var Danske Træindustrier på en studierejse til Rusland. Vi var ca. 20 deltagere på turen, der først gik til Skt. Petersborg og senere til Arkhangelsk. Det var ikke helt uden problemer at komme af sted. Man skal jo have visum for at komme til Rusland, og for mig at se, har russerne endnu ikke fundet ud af, at man ikke skal gøre livet så surt som muligt for eventuelle rejsende til landet. Korte åbningstider – lange køer og uendelig lange ventetider for at få udstedt et visum og så rimelig dyre priser oveni. Nå men det lykkedes da for os.

Vi fløj fra København Søndag formiddag, og ved ankomsten til Skt. Petersborg blev vi mødt af en dansktalende guide. Det er fantastisk så godt de taler vort sprog, selv om de faktisk aldrig har opholdt sig i Danmark andet end et par dage. Det lærer de på universiteterne sammen med tusinde af andre studerende.

Man uddanner sine folk i Rusland !!! Som min medforfatter til denne artikel Rymashevsky sagde: ” Vi har et uendeligt potentiale her i vort land – vore indbyggere bliver i dag uddannet – vi har alle de råmaterialer vi har brug for – vi har endda meget mere end vi selv bruger, så der er tilovers til eksport, og vigtigst af det hele – vi skal ikke mere bruge alle vore penge til militært udstyr”

Åbner op for udenlandske investeringer
Det vi for alvor mangler – sagde han – er at der er nogen der vil investere i vort land – især infra-strukturen fungerer ikke. Hvis vi fik veje ind til vore skov områder og flere moderne opskærings faciliteter, så kunne vi opskære væsentlig mere end vi gør. Alene i Arkangelsk regionen, har man en årlig tilvækst på 16 millioner kubikmeter, og der skoves kun 10 millioner, så der opbygges store reserver. Nu skal det straks siges, at der i øjeblikket - i denne del af landet – ikke uden videre er muligt for udlændinge at investere; men en ny lov er på vej, og en dag åbner muligheden sig. Så er det med at være parat.

I Skt. Petersborg var vi på rundtur i Eremitagen – Tsaren`s Vinterpalads. Vi fik lejlighed til at se træ anvendt på alle måder. Der var forskellige parketgulve i næsten hvert rum, mange af dem med op til 15 forskellige træsorter. Det mest fantastiske var faktisk, at der passerer mere end 20.000 mennesker igennem lokalerne hver dag, og alle gulvene er uden nogen form for afdækning, og de så ud som de var lige lagt.

300.000 kubikmeter pr. år
I Arkhangelsk – hvor vi fløj op til den 14. besøgte vi først Solomba Savværk. Det er et stort værk med 17 linier ind i Savværket, og op i mod 4000 ansatte. Hvoraf de 60 procent er kvinder. Direkte adspurgt om hvorfor der var så mange kvinder, sagde direktør Ivan Aleseevich, at det var fordi, de havde mere ”hjemme” oppe i hovedet end mænd !!!
Godt nok er det et gammelt savværk, men en modernisering var på vej, idet man i 2002 havde bygget varmeværk til udnyttelse af bark – savsmuld og flis, og man var gået i gang med at bygge tørrestuer.

I 2003 var de første 5 tørrestuer klar. Det blev oplyst at det gjorde dem i stand til, at man nu kunne tørre op mod 100.000 kubikmeter. Der blev opskåret ca. 300.000 kubikmeter pr år, og op til 95 procent af produktionen bliver eksporteret.

Savværket der ligesom de andre virksomheder i området er privatejede – har store skovarealer og omfattende skovnings operationer. Man arbejder med at blive FSC certificeret inden år 2010.

600 ansatte
Vi fik også lejlighed til at besøge JSC Sawmill 25 (i daglig tale savværk no 25). Salgs og marketing direktør Alexey V. Birkin viste rundt og fortalte. I modsætning til Solomba, var dette et helt nybygget og moderne savværk med en meget stor opskæring. Fuldt moderne med en stor automatiserings grad men alligevel var der op i mod 600 mand ansat. Når man tager timelønnen i betragtning, er der vel ikke noget at sige til, at det er rart at have et par mand ekstra til forfaldent arbejde. Virksomheden havde egen havnekaj og læsse faciliteter , og fremstod som en meget moderne og veldrevet virksomhed.

I stedet for at leje os ind på hotel, havde vi lejet det gode skib ”GOGOL” Det er et af Ruslands fornemste skibe en hjuldamper, der for øvrigt også bruges til andre repræsentative og fornemme besøg. For eksempel har den svenske konge også overnattet på Gogol.

Det gav os mulighed for at se landet fra søsiden, og man får indtrykket af en uendelig rigdom af skov. Der er råmaterialer til lange tider, og de naturlige russiske skove er gudskelov ikke nær så udsatte for de stormfald som vi oplever herhjemme cirka hvert femte år.

Tak til DLH
Jeg må sige vi fik et godt indtryk af Rusland, som det er i dag – også udenfor de store byer, selv om de (helt ude på landet) er begyndt med den vestlige (forbandelse) undskyld kultur – jeg tænker på Mac. Donald - supermarkeder – mærkevarer o.s.v.

Vi havde også lejlighed til at besøge Maley Karely museet, der er tilegnet det traditionelle træ – byggeri. På et stort område er der opført mange af de oprindelige gamle træhuse – kirker – værksteder og meget andet. Det var dejligt at se hvor godt man havde bevaret de gamle kulturskatte, og hvor nænsomt man have restaureret gamle paladser o. l. også under det kommunistiske styre.

Vi havde en god og lærerig tur, og der skal gå en stor tak til DLH og især Kim Axelsen, der var en meget stor hjælp ved selve planlægning af arrangementet og fulgte os rundt, og guidede os gennem de mange større og mindre forhindringer, der kan opstå på en sådan tur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078