23948sdkhjf

Entreprenørkæmpe og franske arkitekter samler kræfterne om parkeringshuse i træ

Fritstående søjler og synlige trækonstruktioner som kontrast til grå betonvægge. 

Nogenlunde sådan ser resultatet af et nyt parkeringshuskoncept i træ ud. Og nu er det omdrejningspunktet for en ny aftale mellem NCC og det franske arkitektfirma Graam, der allerede har udviklet lignende projekter til det franske marked.

I designet har parkeringshusene bærende konstruktioner i træ, mens parkeringsdækkene er i beton. Ifølge NCC vil det samlet set mere end halverer konstruktionens udledningen af CO2 i forhold til traditionelle parkeringshuse. Udledningen kommer så ned på 1,1 kg per kvm per år.

– Udover at belaste klimaet mindre, har konceptet en fleksibilitet med mulighed for at integrere andre funktioner i bygningen for eksempel sportsanlæg, så parkeringshuset også kan være et socialt tilskud til byen, siger Nana Ejlers, markedsdirektør i NCC Danmark, i en pressemeddelelse om samarbejdet.

Graam Arkitekter har stor erfaring med træbyggeri og har blandt andet tegnet et tilsvarende parkeringshus, som er opført i Dijon i Frankrig og var finalist ved MIPIM Awards i Cannes i 2022. Nu er arkitektfirmaet ved at projektere yderligere ni træparkeringshuse i hjemlandet.

– Vores koncept er fleksibelt, da trækonstruktionen er opført, så den nemt kan skilles ad og bruges på ny i andre sammenhænge. Desuden har konstruktionen en styrke og stabilitet, der sikrer, at bygningens funktion kan ændres i fremtiden, siger Mathias Romvos, Founding Partner i Graam Arkitekter.

Entré i Danmark

For arkitekterne hos Graam er samarbejdet med NCC også et indtog på et nyt marked, og de er spændte på modtagelsen i Danmark.

– For os er det fantastisk at komme ind på det danske marked i samarbejde med NCC, der, ligesom os, har meget fokus på reducering af CO2-udledningen, siger Zinedine Bekkar, CEO i Graam Arkitekter.

Med det nye parkeringshus i træ har Graam skabt en konstruktion, der til fulde lever op til de gældende danske og europæiske krav.

”Nogen vil måske studse og tænke, om et parkeringshus i træ er sikkert nok i forhold til brand, og det er det. Faktisk er massivt træ svært at få til at brænde, og designet lever op til alle gældende krav og standarder,” siger Jesper Gaarde, produktionsdirektør i NCC Building.

NCC ser frem til opførelsen af det første parkeringshus i træ på dansk grund og er i dialog med flere interesserede bygherrer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Træfonden sætter ny mand i front
Ny analyse: Prisen på byggematerialer sætter rekord
Inflationen i eurolandene tager endnu et dyk
Her er åbningsdatoen for nyt Ikea-varehus i København
Ny vestjysk trælastdirektør gør comeback i Stark
Spritny hæderspris: Se hvem der står bag Årets Bæredygtige Træbyggeri
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078