23948sdkhjf

Unik dansk møbel- og inventar-leverandør

Det går rigtig godt hos OJ-System A/S. Med en svag start i det første halvår af 2005, er der nu rigtig godt gang i ordrebeholdningen, og der er horisont på.

Unik dansk møbel- og inventarleverandør

Tekst: Kaj Hansen, Træ og Industri, september 2005.

Det går rigtig godt hos OJ-System A/S. Med en svag start i det første halvår af 2005, er der nu rigtig godt gang i ordrebeholdningen, og der er horisont på.

Det fortæller en tilfreds direktør Karl Thomsen fra OJ-System A/S i Aulum.

- Der er ingen problemer med at sælge og få ordrer, men der skal være økonomi i det, ellers er vi ikke med, fortsætter han til Træ og Industri.

Virksomhedens produktion må siges at være en nicheproduktion i ordets bogstaveligste forstand, idet den omfatter udelukkende overfladebehandling og pakning eller emballering, om man vil.

Men selvom det lyder enkelt, kommer det ikke af sig selv, fastslår Karl Thomsen.

- Det er vigtigt, at vi formår at udarbejde de rigtige for- og efterkalkulationer, ligesom selve projektstyringen og dokumentation er særdeles vigtige områder. Det tager megen tid at nå i mål, og vi har nu igennem 12 år løbende forbedret vort forretningskoncept - og gør det stadig, fortæller Karl Thomsen.

Frygter ikke Kina eller Baltikum
På spørgsmålet om den stadig stigende globalisering siger Karl Thomsen, at OJ-System på ingen måder frygter Kina, de Baltiske lande eller andre lavtlønsområder. Det skal efter hans opfattelse ses i lyset af, at handel med disse lande er behæftet med mange skjulte omkostninger og andre overraskelser, inden varen når frem til Danmark.

- Ydermere er leveringstiden fra f.eks. Kina og Vietnam mere end det dobbelte af vores. Vi er konkurrencedygtige, idet vi er så specialiseret, som vi er, og at vi er en virksomhed, der ikke har nogen egenproduktion, men udelukkende opererer som underleverandør inden for et smalt produktionsområde. Det vil sige, at vores hovedproduktion for ca. 70 procents vedkommende omfatter behandling af emner i fyrtræ og resten i MDF, melamin og massivtræ.

Vores koncept har været klar fra starten med en løbende tilpasning til vore kunders ønsker og behov, fortæller Karl Thomsen til Træ og Industri.

Det er derfor også kunderne, der har alle rettigheder til det færdige produkt. Alle ordrer er ”kundeordrer”.

Manglende samarbejde i branchen
Den danske træ- og møbelindustri har igennem de seneste år måttet sige farvel til ca. 350 virksomheder. Karl Thomsen mener, at en del af forklaringen til dette store frafald skyldes manglende samarbejde i branchen, og at det at være underleverandør ikke har været tillokkende, eller som han udtrykker det ”ikke fint nok”.

Forholdet har simpelt hen været dette, at man ville det hele selv, og derved ikke har fået den optimale udnyttelse af sine dyre investeringer i maskiner og udstyr.

Østeuropæiske underleverandører
- Alt hvad der har med den egentlige træforarbejdningen udflager OJ-System til et korps af underleverandører i såvel Danmark som til udenlandske leverandører, men med ansvar over for OJ-System, idet det er os, der har det overordnede projektansvar for det produkt, der leveres til kunden, fortæller Karl Thomsen.

Dette betyder da også, at alle nye ordre bliver fremstillet som prototyper og dokumenteret hos O-J System i Aulum og godkendes af kunden - inden de gives videre til en eventuel underleverandør. De enkelte komponenter, fra de eksterne underleverandører, samles herefter i Aulum, hvorfra den endelige pakning og forsendelse til kunden foregår.

Fleksibel kapacitet
- Vi har trimmet vores organisation således, at vore medarbejdere kan følge en ordre fra den kommer ind i virksomheden som en forespørgsel, til den er pakket og sendt ud af huset. Med det samarbejde som vi har med det store korps af underleverandører, som vi benytter os af, er vi særdeles fleksible. Samtidig benytter vi os i stor udstrækning af at trække på vikarer i produktionen. Dette gør, at vi har mulighed for at udvide vores kapacitet væsentlig, når der er behov for det, slutter Karl Thomsen samtalen med Træ og Industri.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078