23948sdkhjf

0805 TEMA: Effektiv strategisk støjrådgivning

Artikel i Træ og Industri August 2005
Tekst journalist Thomas Bork Houlberg

Hvalsø Savværk har efter syv års tovtrækkeri med genboer og myndigheder endelig fået ro på støjområdet. Carl Bro, Acoustica har hjulpet savværket med praktisk og især strategisk bistand.


Det 70 år gamle Hvalsø Savværk har været tæt på at måtte lukke, fordi to genboer sidste efterår fik Højesterets ord for at Miljøstyrelsens støjkrav fra 1998 ikke var gode nok.

Højesteret slog fast, at savværket ligger i et boligområde med et lavere støjniveau og underkendte derfor Miljøstyrelsen.
Der var ikke tale om en dom over støjen fra savværket, men derimod en dom, der fastlagde, at Miljøstyrelsen skulle revurdere savværkets naboområder og komme med nogle nye støjkrav.

Retfærdig fortolkning
Højesteretsdommen gjorde det muligt for Miljøstyrelsen at foretage en stram eller en knap så stram fortolkning. Der skulle udarbejdes en støjredegørelse, hvorefter Miljøstyrelsen skulle afgøre, hvor langt ned støjen skulle bringes.

For at kunne fastsætte de nye støjkrav har Miljøstyrelsen gennemgået savværkets hidtidige initiativer for at dæmpe støjen samt været i tæt dialog med Hvalsø Savværk og ikke mindst med Carl Bro Acoustica, der har været savværks rådgiver på støjområdet igennem de seneste godt ti år.

Efter en nøje gennemgang af de mange hidtidige støjdæmpende initiativer og en positiv dialog med savværket kom Miljøstyrelsen til foråret med en for savværket økonomisk rimelige afgørelse.

Virksomheden skal støjdæmpe to skorstene, hvilket kommer til at koste godt 60.000 kroner.

Den nye støjdæmpning er under opbygning og savværkets ejer Martin Nyrop Larsen, er lykkelig over at han har råd til at beholde sit livsværk samt at han nu endelig får ro på støjområdet.

Ikke kun decibel
Allan Jensen fra Carl Bro Acoustica fortæller, at det indledende overslag i Miljøstyrelsen afklaringsfase lød på, at savværket skulle investere for 2,3 millioner kroner for at tilfredsstille de nye skærpede grænseværdier.

”Vi foretog nogle nye målinger, der viste at savværket rent faktisk støjede mindre end påkrævet i anvisningen fra 1998, hvilket var et godt udgangspunkt for forhandling,” siger Allan Jensen.

”Da vi efterfølgende kunne dokumentere og argumentere for, at vi med en 60.000 kroners dæmpning af to skorsten, kunne reducere støjen om natten yderligere, viste Miljøstyrelsen sig positiv, og alle parter endte med at konkludere, at det var rimelig løsning.”

Miljøstyrelsen har i deres støjanvisninger taget udgangspunkt i Højesteretsdommen, men desuden i den dialog, de har haft med Martin Nyrop Larsen og med Carl Bro Acoustica. Spørger man Martin Nyrop Larsen, er han ikke et sekund i tvivl om, at netop Carl Bro Acoustica haft en væsentlig indflydelse på den løsning, der blev truffet.

”Carl Bro Acousticas styrke ligger i mine øjne i selve rådgivningen og specielt i det direkte netværk, de har til det offentlige system. For os har den strategiske rådgivning været mere værd end de kildemålinger, de også har foretaget,” siger Martin Nyrop Larsen.

”Carl Bro Acoustica har givet os en god pakkeløsning, hvor de for det første har rådgivet os omkring hvordan vi bedst og billigst reducerede vores støj og for det andet har ageret vores forlængede arm og strategiske rådgiver i hele dialogen med Miljøstyrelsen. De har stået for en stor del af korrespondancen til Miljøstyrelsen og de har siddet med ved alle de møder vi har haft.”

”Vi har oplevet Carl Bro Acoustica som en kreativ samarbejdspartner, der ikke kun går op i decibel,” siger Martin Nyrop Larsen.

10 år med støjkontroverser
Miljøstyrelsens støjkrav fra 1998, som altså blev underkendt af Højesteret, blev udarbejdet fordi savværkets naboer dengang klagede over de støjkrav som Hvalsø kommune fastsatte i 1996.

Støjsagen, som nu endelig er faldet på plads, har med andre ord plaget savværket i næsten ti år.

Miljøstyrelsens skærpede krav fra 1998 bevirkede at savværket måtte foretage støjdæmpende tiltag for 2,5 millioner kroner.
Genboerne var dog stadig ikke tilfredse med støjniveauet og fik sagen bragt hele vejen op i gennem det danske retssystem, hvor der var medhold til Miljøstyrelsen lige indtil man nåede Højesteret.

Miljøstyrelsens skærpede krav fra 1998 havde taget udgangspunkt i en vurdering der hed at Savværket lå et område klassificeret som blandet bolig og erhverv. Højesteret derimod omstødte denne vurdering og ændrede område-klassificeringen til at være et rent boligområde.

Carl Bro blev involveret allerede i 1996 og var blandt andet en aktiv del i hele forløbet op til Miljøstyrelsens strammede anvisninger i 1998

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08