23948sdkhjf

0805 TEMA: Dansk virksomhed gør noget for energien og miljøet

Artikel i Træ og Industri August 2005
Tekst: Kaj Hanse Træ og Industri

Historien om EC Power er historien om, hvordan en enkel idé og en masse stædighed kan blive til billig el og varme og samtidig forbedre CO2 regnskabet

Et af de påtrængende spørgsmål i energidebatten er, hvordan vi får løst et stadigt voksende behov for el og varme, samtidig med at vi skal leve op til nødvendige krav om mindre miljøbelastning? Sol og vind er oplagte energikilder, men de kan langtfra dække hele behovet endnu. Der er brug for billige, stabile og miljøvenlige energikilder her og nu.

Den danske virksomhed EC Power A/S i Hinnerup begyndte allerede 1994 at arbejde på at løse pro-blematikken. 1998 blev det første anlæg leveret, og nu – efter 10 års stædigt arbejde – viser ordrebo-gen, at stædighed betaler sig.

EC Power A/S blev startet af 4 danske ingeniører med mangeårig viden om kraftvarme værker. Deres idé var umiddelbart simpel: En motor, der producerer elektricitet ved at trække en el-generator, udvik-ler varme. Det er kun ca. 1/3 af den energi, der frigives ved forbrænding i motoren, der omdannes til elektricitet. Resten bliver til varme. Det er indlysende, at man får mere for pengene, hvis man udnytter denne varme, i stedet for at lede den ud gennem en skorsten og med kølevand.

Bjarne Bogner fra EC Power forklarer: ”Et kraftvarmeværk virker ved, at el-generatorer drives af nog-le store maskiner, der brænder olie af. Elektriciteten sendes ud i det offentlige forsyningsnet, og var-men ledes ud i fjernvarmenettet. En stor del af varmen forsvinder imidlertid på vejen ud til forbruger-ne. Det varme vand afkøles, og der er grænser for, hvor langt ud varmen kan distribueres. Derfor er kraftvarme kun anvendeligt i større bysamfund”. ”Men det ændrer ikke ved, at det kan betale sig at udnytte varme” siger Bjarne Bogner. ”Vi skulle bare finde ud af at gøre distributionstabet så lille som muligt.”

Løsningen var at gå ned i størrelse, så energianlægget kan placeres der, hvor el og varme skal bruges. Og efter små fire års produktudvikling installerede EC Power det første ”XRGI anlæg ” med en effekt på 17 kW. Det er stort nok til at levere energi til f.eks. 20-30 boliger i en klynge, et plejehjem med ca. 40 beboere, en 2 sporet skole eller en landbrugsbedrift med omkring 20.000 smågrise pr. år.

EC Power har idag leveret cirka 110 anlæg i Danmark, og de kan alle fremvise glimrende driftsresul-tater med effektivitetsgrader på over 90 %. El- og varmepriserne er cirka halveret i forhold til el fra nettet og varme fra olie- eller naturgasfyr. Investeringen i et XRGI anlæg fra EC Power ligger typisk fra 150-200.000 kr., og de årlige besparelser på el og varme på 50-100.000 kr. De miljømæssige be-sparelser ligger på 55-90 tons CO2 pr. år.

Yderligere information om XRGI, CHP energi og EC Power findes på www.ecpower.dk og på tlf. nr. 8743 4100.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062