23948sdkhjf

0805 TEMA: Masser af ny skov på vej - men hvad skal det bruges til?

Artikel i Træ og Industri August 2005
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri, august 2005

Den private skovrejsning boom'er for alvor i år efter flere års tilbagegang. Miljøministeriet har modtaget ansøgninger om 374 nye skovrejsningsprojekter med et samlet areal på 2650 ha.

Det svarer til halvdelen af en af Danmarks største skove, Grib Skov i Nordsjælland. Der er tale om helt nye skove, hvor tidligere landbrugsjord tilplantes, så Danmarks samlede skovareal vokser.

"Det er godt, at vi har fået gang i skovrejsningen. De mange ansøgninger viser, at private jordejere vil være med til at give Danmark mere natur til glæde for os alle. Skov binder CO2, beskytter grundvandet og er vigtig for biodiversiteten. Og så giver det livskvalitet at have let adgang til skov", siger miljøminister Connie Hedegaard.

"Vi har sat os det langsigtede mål, at 20-25 procent af Danmarks samlede areal skal være dækket af skov om ca. 100 år. I dag er 12 procent af Danmark skov, så der er et stykke vej endnu. Men vi kommer nærmere målet nu, hvor der er søgt om offentlige tilskud til ny skov for ca. 85 millioner kroner."

Miljøministeriet betaler halvdelen af udgifterne. De resterende penge kommer fra EU. Skov- og Naturstyrelsen er nu gået i gang med at behandle de mange ansøgninger og forventer, at ansøgerne kan komme i gang med at plante til efteråret eller næste forår.

De nye skove bliver varierede løvskove, hvor flere slags løvtræ bliver blandet med hinanden, og hvor der også indgår åbne arealer. Som noget nyt er der i år mulighed for at rejse skov med færre træer per hektar eller at lade skoven komme af sig selv på udvalgte arealer. Det kan give større variation og mere natur i de nye skove.

Hvad skal det bruges til ?
Træ og Industri har forelagt foranstående beskrivelse fra Miljøministeriet til kommentar hos formanden for Træets Arbejdsgiverforening direktør Henrik Thorlacius-Ussing der har følgende kommentar; ” Ja, det er underligt, at man er så glad for at plante en masse skov, men skov som i stort omfang ikke kommer til at producere noget træ som kan anvendes til ret meget andet end brændsel, og skov som er meget lidt produktivt.

Industrien kunne ønske, at man plantede noget skov som både kunne gavne miljøet ( CO-2) m.v. og samtidugt kunne give nogle effekter til industrien til produktion af huse og møbler – jeg mener ikke det er ”enten eller” – det kan lige så godt være ”både og”, fastslår Henrik Thorlacius-Ussing og fortsætter; Jeg tror ikke vores børnebørn vil have noget imod om 50 år, at vi har plantet nogle træer som de kan anvende fornuftigt, slutter formanden for Træets Arbejdsgiverforening Henrik Thorlacius-Ussing.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078