23948sdkhjf

Træhusproduktion i Danmark - udvikling og udfordringer

Danske træhusproducenter kan sagtens lære af møbelbranchen når de fremstiller præfabrikerede træhuse. Hvis træhusproducenterne tilpasser produktionen og leverer fleksible produkter, er der gode muligheder for at erobre markedsandele på både det danske - og udenlandske marked.

0805: Træhusproduktion i Danmark - udvikling og udfordringer

Tekst: Peder Fynholm og Frederikke Larsson, Teknologisk Institut, Træ & Industri, august 2005

Danske træhusproducenter kan sagtens lære af møbelbranchen når de fremstiller præfabrikerede træhuse. Hvis træhusproducenterne tilpasser produktionen og leverer fleksible produkter, er der gode muligheder for at erobre markedsandele på både det danske - og udenlandske marked.

I Danmark har træhuse gennem de seneste år erobret store markedsandele indenfor parcelhusbyggeriet. Samtidig har der været en markant efterspørgsel på sommerhuse i træ. I takt med den stigende efterspørgsel er antallet af udbydere også vokset, så der i dag er omkring 80 træhusudbydere på det danske marked. En del af disse er dog udenlandske aktører, - fortrinsvis fra Sverige.

Træhuse vinder ikke kun indpas i Danmark. Der er også en stor fremgang i resten af Europa. Det betyder, at dansk træhusindustri nu har en unik mulighed for at få en solid konkurrenceposition. Det kan opnås ved, at træhusudbyderne leverer huse og byggesystemer, der er baseret på industrielle metoder og arbejdsprocesser som vi bl.a. kan se i møbelindustrien. Kodeordet er mere præfabrikation, og fleksible systemer og produkter, der kan tilpasses de enkelte køberes ønsker og behov.

EfterspørgselDe træhuse som opføres i Danmark i dag, er enten fremstillet af danske træhusproducenter eller er byggesæt, som er importeret fra udlandet. Husene sælges som typehuse (konceptboliger) med få variationer eller som unika huse, som opføres på baggrund af individuelle arkitekttegninger.

Mange af de træhuse der er på det danske marked i dag er inspireret af udenlandske byggetraditioner. Svenske træhuse eller de mere massive bjælkehuse fra Canada, USA og Norge er populære hos danske købere. De er faldet godt i danskernes smag, og kan samtidig ofte også konkurrere på prisen. En besparelse på kr. 4.000,- pr. kvadratmeter bolig er ikke ualmindelig, når der vælges et typehus i træ frem for et mere traditionelt murstenshus.

Efterspørgsel på træhuse forventes i fremtiden at blive markant både i Danmark og i udlandet. Hertil kommer, at der fra arkitektside ligeledes findes et ønske om at kunne få produceret konceptløsninger af danske træhusproducenter. Dette kræver imidlertid at man som træhusproducent er gearet til at håndtere denne efterspørgsel.

I Sverige er det naturligt at vælge træ til enfamiliehuse. Op imod 40 % af de enfamiliehuse som bygges i Sverige er træhuse. Denne udvikling forventes også at komme til Danmark og vores nærmeste naboland således at vi løbet af nogle år vil kunne komme op på samme efterspørgsel efter træhuse som man i dag ser i Sverige. Der er således et stor markedspotentiale for danske træhus firmaer og for arkitekter der designer træhuse på det danske og internationale marked.

Projektering og produktion
De træhusproducenter som er på markedet tilbyder enten deres huse som præfabrikerede systemer fremstillet på fabrik eller som byggesæt udelukkende tilpasset på byggepladsen. Sammenlignet med ”på stedet byggeri” har præfabrikerede systemer store fordele i højt industrialiserede lande som eksempelvis Danmark:

- Kort og mere rationel produktionstid
- Bedre kvalitetskontrol
- Byggeperioden er mindre påvirket af vejret
- Mindre sårbar overfor manglende arbejdskraft
- Træ har klare fordele ved præfabrikation sammenlignet med andre materialer

De mange fordele til trods, har ordet præfabrikation en negativ klang for mange, som forbinder det med kedelige typehuse og manglende fleksibilitet. De nyeste teknikker inden for bygge- og produktmodulering giver imidlertid helt nye muligheder for at skabe individuelle træhuse med høj arkitektonisk værdi men baseret på standardmoduler og industrielle processer. Det kræver imidlertid, at arkitekterne ser de nye muligheder som industrialisering giver arkitekten til design af træhusbyggeri.

Hovedparten af den produktion af præfabrikerede træhuse som i dag findes i Danmark kan med grove vendinger betegnes som ”Low tech” uden de store automatiseringstiltag.

Projekteringen af træhuse foregår typisk ved hjælp af 2D tegninger via eksempelvis AutoCAD, hvor der fortrinsvis tages udgangspunkt i standardløsninger som allerede ligger klar på computeren. Som del af projekteringen af et træhus ligger udarbejdelsen af arbejdstegninger og skærelister til brug ved produktionen. Add in’s til AutoCAD anvendes ofte ved udarbejdelse af disse skærelister, men laves flere steder stadig manuelt.

Præfabrikationsgraden af træhuse i Danmark varierer fra producenter som fremstiller færdige moduler (delsystemer) indeholdende eksempelvis facade med vinduer og elinstallationer til producenter af træhuse som tilskærer/tilpasser materialer på fabrik, hvorefter det færdige hus samles på byggepladsen.

Udviklingsmuligheder og udfordringer
Som det ser ud i dag er variationsmulighederne hos typehusproducenter ofte begrænset af store omstillingsomkostninger i forbindelse med nye samlingsdetaljer eller konstruktionsløsninger som følge af ændringer i funktionskravene til standardmodulerne.

Efterspørgslen på træhuse i Danmark er stigende og produktionen går godt og de indarbejdede arbejdsrutiner anvendes fra projektering til produktion. Der er imidlertid behov for at fokusere på fleksibilitet og variation i produktionen samtidigt med at der sikres fortsat rentabel produktion.

Træ er særdeles velegnet til præfabrikation, primært fordi det er et meget fleksibelt materiale ved anvendelse og fremstilling, men også fordi den lave vægt giver mulighed for transport af større bygningsdele. For at udnytte træets fleksibilitet optimalt er det vigtigt, at produktion af præfabrikerede træhuse kan opfylde de efterspurgte krav. Hvis træhusproducenterne skal spille med på et fremtidigt marked, må de altså kunne leve op til eksempelvis arkitekternes ønske om produktion af specielle koncept ideer. Netop ved at tilpasse produktionen så den kan omstilles, må det forventes at producenterne kan opnå øgede markedsandele. De såkaldte modulariserede byggesystemer og produktmodeller er svaret på dette.

Salg og projektering
I dag køber forbrugeren typisk sit træhus ved en direkte henvendelse til træhusproducenten eller dennes agent og træffer sit valg af hus på baggrund af salgsbrochurer (grundplaner) med eventuelle tilpasninger. Herefter foregår den egentlige projektering på træhusproducentens tegnestue. I fremtiden kan man tænke sig at forbrugerne selv ønsker at sidde og designe sit drømmehus på baggrund af standardmodeller udarbejdet af træhusproducenten. Alt dette kan foregå over Internettet via træhusproducentens foruddefinerede byningsmodeller og produktmodeller som håndterer samlingsdetaljer, materialevalg mv. Modellerne giver brugerne mulighed for at designe sit eget typehus inden for fastlagte rammer og vælge de materialer og inventar som huset skal bestå af. Brugerne vil opleve at der bliver designet et unika hus til ham/hende og det er også korrekt. Men producenten vil gøre brug af standard moduler, standard arbejdsprocesser og styklister hentet fra autocad tegningen som er linket til de enkelte produktmodeller som igen er linket til bygningsmodellen og vil derfor kunne skabe en rentabel produktion.

Eksempler på dette findes allerede indenfor vinduesproduktion.

Produktion og montage
Vender man blikket mod beslægtede industrier, som eksempelvis møbelindustrien, vil man finde flere steder hvor automatisering i forbindelse med produktionen er taget i anvendelse. Hos Tvillum Scanbirk produceres der årligt i størrelsesordnen 14 mio. møbler til hele verden, hvor alt fra projektering til produktion foregår i Danmark. Så hvorfor skulle det ikke på tilsvarende vis kunne lade sig gøre at producere danske træhuse til hele verden?

Ved hjælp af optimering og automatisering kan man hos Tvillum Scanbirk holde lønomkostninger nede og dermed blive konkurrencedygtige på verdensplan. Med mere end 2000 forskellige modeller udvikles dagligt nye modeller som ligger klar i en database, hvorfra alle informationer hentes i forbindelse med salg og produktion.

Jo større præfabrikation desto mindre behov for arbejdskraft på byggepladsen. Præfabrikationsgraden hænger ofte sammen med de tekniske løsningsmuligheder som findes for samlingsdetaljer og den finish/udtryk som forventes i byggeriet. Jo færre folk på byggepladsen desto billigere produkt, da arbejdskraftens udnyttelsesgrad ofte vil være større på fabrikken.

På Teknologisk Institut kan producenterne få hjælp til at komme i gang med industrialisering af træhusbyggeriet med fokus på automatisering, genbrug og store variationsmuligheder med høj arkitektonisk værdi for de enkelte kundesegmenter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094