23948sdkhjf

Ny udgave af SBi-anvisning om trækonstruktioner

Ingeniører, bygningskonstruktører og studerende har gennem mange år brugt anvisninger fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) til at udforme og dimensionere trækonstruktioner. SBi har netop udgivet en ny udgave af Trækonstruktioner - Beregning (SBi-anvisning 210).
Kilde: Træ og Industri, Maj 2005.
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Ingeniører, bygningskonstruktører og studerende har gennem mange år brugt anvisninger fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) til at udforme og dimensionere trækonstruktioner.

SBi har netop udgivet en ny udgave af Trækonstruktioner - Beregning (SBi-anvisning 210). Den behandler materialer til trækonstruktioner og beregning af sædvanlige elementer og konstruktioner, og erstatter anvisning 193 fra 2000. Den nye anvisning har justeret en lang række formler og tabeller efter den seneste udgave af trænormen (DS 413) med tillæg.

Anvisningen har et nyt afsnit om systemeffekter. Systemeffekter optræder i konstruktioner hvor svigt i de enkelte konstruktionsdele ikke nødvendigvis fører til svigt i den samlede konstruktion, og der derfor kan stilles lempeligere krav til de enkelte konstruktionsdele.

Den nye anvisning giver desuden en mere grundig behandling af spærkonstruktioners stabilitet, ligesom beregningsmetoderne for normalkraftpåvirkede konstruktionsdele er forbedret. Flere nye træbaserede produkter er ligeledes taget med i anvisningen.

De seneste ændringer i trænormen har også betydning for kravene til forbindelser i trækonstruktioner. Samtidig med den nye udgave af Trækonstruktioner - Beregning har SBi derfor udgivet et tillæg til Trækonstruktioner. Forbindelser (SBi-anvisning 194) fra 1999. Tillægget indeholder desuden et afsnit om nye skruetyper og deres konstruktive anvendelse.

De to anvisninger om trækonstruktioner er skrevet af Hans Jørgen Larsen og Hilmer Riberholt. Den seneste revision er gennemført af Hans Jørgen Larsen.

SBi-anvisning 210: Trækonstruktioner - Beregning. 6. udgave. 375 kr. inkl. moms. Tillæg 1 til SBI-anvisning 194: Trækonstruktioner - Forbindelser. 1. udgave. 50 kr. inkl. moms. Bestilling kan ske hos Byggecentrum Boghandel (tlf. 70 12 06 00) eller på www.sbi.dk .

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078