23948sdkhjf

0405: Øget rentabilitet i træindustrien gennem automatisering

Artikel i Træ og Industri April 2005

Øget rentabilitet i træindustrien gennem automatisering

Kilde: Træ og Industri, april 2005.
Tekst: Kaj Hansen, Træ og Industri.

Den 15. og 16. marts gennemførte Bila A/S, AMH A/S og LINDLARSEN A/S en temadag for træ- og møbelindustrien. Temaet var ”Eneste vej til øget rentabilitet i træindustrien er gennem automatisering”.

Automatisering og optimering af koststrukturen er i højsædet i træindustrien. Det kunne mærkes på tilmeldingen på temadagen.

Der var utrolig stor interesse omkring arrangementet, hvor der var deltagelse fra mange forskellige virksomheder. Deltagerne fik mulighed for at få et indblik i, hvordan man kunne foretage automationstiltag for dermed at opnå en mere effektiv produktion.

Der blev på dagen berørt flere temaer, som alle sammen kan være med til at forbedre produktionsvirksomheders økonomiske situation via forskellige former for automatisering. Et tema der bl.a. blev fremhævet var, automatiske lager og distributionssystemer som AMH Logistics A/S nu kan tilbyde fra SSI Schäfer. Der blev præsenteret løsninger indenfor ”automatkraner” til automatisk mobil reolsystem for paller, og over til miniload systemer, der kan håndtere stort set alle typer af kasser og kartoner. Deltagerne fik en ide og eksempler på, hvor meget disse kan laste og ekspedere i timen, samt hvilke fordele der er ved indførslen af disse systemer.

Derforuden var Ole Madsen, salgsdirektør for AMH Logistics inde omkring innovativ og anderledes tænkning indenfor intern logistik, håndteringsprocesser i produktionen, samt automatisering af mellemvare og færdigvarelageret. Der blev præsenteret et stort produktprogram bl.a. indenfor alle typer at transportører, fuldautomatiske pakkelinier m. drevne og udrevne gulv/- banesystemer samt det nyeste indenfor automatisering af lager og distributionssystemer.

Dagen gav også mulighed for at høre om temaet; Robotautomatisering og dens teknologi. Et område som der er meget fokus på indenfor træindustrien er mixpalletering af emner og kasser. Idet kunder stiller større og større krav til leverandøren og deres produktmix, samt at produkterne ikke må fylde for meget på pallen i butikkerne, er det en fordel at leverandøren kan opfylde kundens krav ved at mikse produkterne efter ønske og behov. Hertil kunne Bila A/S komme med deres ekspertise og erfaring fra tidligere leverede anlæg.

Et tema der berør mange virksomheder indenfor træindustrien er Outsourcing contra automatisering. Idet dele af træindustrien er meget presset rent økonomisk betyder det for nogen virksomheder, at de er nødt til enten at automatisere produktionen i mere eller mindre grad eller flytte produktionen til lande, hvor lønniveauet er noget lavere end i Danmark. Der kan være fordele og ulemper ved begge dele. Brian Buchhave fra Bila A/S var inde omkring emnet set ud fra den betragtning, at forbedre konkurrenceevnen via robotautomatisering, hvilke produktionsfordele man kan opnå, samt at indførslen af en robot ikke nødvendigvis kun er for store virksomheder.

Unikke koncepter
Samarbejdet imellem Bila A/S og AMH Logistics A/S giver også den mulighed/force, at de i samarbejde med kunden kan udvikle unikke koncepter, idet de to virksomheder har en stor know-how indenfor hver sit område og via deres ekspertise kan tilbyde kunden en totalløsning, her tænkes bl.a. på en løsning som f.eks. fuldautomatisk pluk og lagring af emner og varer.

Der blev på dagene også vist en nyhed indenfor akkumulerende rullebaner. Ole D. Jensen som til daglig arbejder med el-installationer har i flere år gået og puslet med ideen om, at der måtte være en mere simpel måde at transportere og akkumulere på. Dette mundede ud i en ny akkumulerende rullebane – Contiflow-banen. Rullebanen er bygget op af små vogne af plast, der er spændt fast på en kæde med skruer. Hver vogn har 16 hjul, som kører på en stålaksel. Halvdelen af hjulene er i kontakt med underlaget, den anden halvdel er i kontakt med emnerne. Fordelene ved rullebanen er bl.a. at lagerkapaciteten øges op mod 25 procent uden, at lageret skal udvides, den er akumulerbar, frigør arbejdskraft og er energibesparende idet emnerne transporteres med lav friktion.

LINDLARSEN præsenterede det nyeste indenfor automatisering i vinduesproduktion. Her blev der fremhævet aktuelle cases indenfor automatisering af vinduer, hvor LINDLARSEN og Bila A/S har leveret et anlæg sammen. Michael Rosenberg, Key Account Manager for LINDLARSEN var inde omkring, hvilke fordele og muligheder der forligger ved automatisering af vinduer og eksempler på hvor de har automatiseret fugningsprocessen i vinduer.

De mange tilmeldte virksomheder til dagene samt de mange positive tilbagemeldinger har bevirket at både Bila A/S og AMH Logistics A/S er interesseret i at afholde en tilsvarende temadag på et andet tidspunkt og det gælder ikke kun for træindustrien, men også for andre industrier..



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062