23948sdkhjf

0405 TEMA: Komplet bearbejdning afformede paneler - kantlimer og bore/fræsecenter i ét

Artikel i Træ og Industri April 2005

0405 TEMA: Komplet bearbejdning af formede paneler - kantlimer og bore/fræsecenter i ét

Af Kaj Hansen Træ og Industri

Saml flere funktioner i samme maskine - og opnå større fleksibilitet og højere produktivitet i din produktion. Morbidelli har netop lanceret Planet: Et multifunktionelt CNC-bearbejdningscenter, hvor du kan kantlime faconemner samt udføre bore- og fræseopgaver i én opspænding på samme maskine. Morbidellis produkter forhandles herhjemme af LINDLARSEN A/S.

Planet er både enkel og nyskabende på samme tid. Et enkelt CNC-bearbejdningscenter, der kan producere som to til en lavere pris pr. emne.
Nyskabelsen i Planet er to eller tre uafhængige enheder, som øger maskinens produktivitet med op til 85 procent i forhold til maskiner, der blot er udstyret med en enkelt enhed.
Det betyder, at Planet kan bearbejde to emner på borde ved siden af hinanden. Enhederne er tillige perfekt synkroniseret for derved at optimere de forskellige processer i bearbejdningen og kantlimningen af emnerne.
Idet enhederne kan arbejde uafhængigt af hinanden, behøver de bearbejdninger, der udføres ikke nødvendigvis at være ens. Emner af forskellige størrelse, der kræver forskellig kantning, kan bearbejdes samtidig. Maskinen kan bore og fræse på det ene bord og kantlime på det andet samtidig. Det sikrer fuld fleksibilitet i produktionen.

Den eller de bageste enheder på maskinen er udstyret med et borehoved med 18 uafhængige spindler, og bruges til boring, fræsning og trimning af kanter. Værktøjsskift er optimeret og sker, mens maskinen udfører andre opgaver.

Den forreste enhed er en kantlimer, som skifter mellem de to arbejdsborde, og tage kantmaterialet fra seks rullemagasiner, alt sammen styret via CNC-styringen.
Kantlimeren er både særdeles praktisk og nem at anvende, og indeholder blandt andet følgende:

• Et system, som påfører limen direkte på emnet. Træ har som bekendt en “porøs” overflade og derfor er det muligt at påføre mere lim pr. kvadratcentimeter. Dette sikrer en bedre vedhæftning mellem emne og kantmateriale.

• Stor præcision, når kantmaterialet skæres ved 360 graders kantlimningsopgaver, så kantmaterialet har præcist den rette længde - hver gang. Det sker med en fotocelle, som læser præcist, hvor sammenføjningen vil være. Denne information overføres via CNC.styringen til en savklinge i kantlimningsenheden, som skærer kantmaterialet på præcist det rette sted, så samlingen bliver helt tæt.

• Et system, der henter limen direkte fra beholderen - derved undgås en forlimnings-enhed. Denne løsning forhindrer tillige både indfødningsproblemer ved store emner og ophobning af halv-smeltet lim.

Arbejdsbordene på maskinen holder emnerne fast ved hjælp af vakuumkopper, der kan flyttes rundt i de ønskede placeringer, så emnerne kan holdes optimalt fast. Arbejdsbordene på Planet er udstyret med en laseranordning, som hjælper operatøren til at placere vakuum-kopperne korrekt. Operatøren skal blot flytte sugekopperne til det punkt, lysstrålen indikerer. CNC-styringen sørger herved for, at der ikke er nogen risiko for kollision mellem værktøj og arbejdsbord. En version med automatisk indstilling af sugekopper er også tilgængelig.

Morbidelli Planet er således et stærkt bud på en fleksibel og alsidig maskine til bearbejdning af emner i fx. møbelindustrien. Med Morbidelli Planet opnås maksimal effektivitet i både store og små serier, helt ned til enkeltstyksproduktion.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094