23948sdkhjf

0305 LEDER: Globale spilleregler

Artikel i Træ og Industri Marts 2005
Den 1. marts trådte EU's nye direktiv om indførsel af træ i kraft. Hermed forsøger vi i EU, at re-ducere risikoen for, at vi beriger vores natur med flere plantesygdomme og skadedyr.

Dette er ikke en teknisk handels hindring - det er sund logik. Og vi er ikke de eneste, der passer på vores natur på denne måde. Alle lande har indført foranstaltninger, der skal begrænse muligheder-ne for indføring af uønskede skadedyr og -sygdomme.

Takket være blandt andet handlen er også plante- og dyreriget globaliseret.

Ser vi på træemballage er vi i en så unik situation, at vi siden 2002 har haft en global standard, der beskriver hvordan træet skal behandles for at reducere risikoen for sygdomme og skadedyr, samt mærkes. Og jo længere tid der går - jo flere lande er der som anvender denne standard også kendt som ISPM 15. Med op til 6 mia. paller, der håndteres hver eneste dag er globale standarder også den eneste farbare vej.

Det er dog ikke alle barrierer, der er baseret på denne type logik.

Alt for ofte oplever også træ- og møbelindustrien, at adgangen til udenlandske markeder hindres af nationale barrierer, der udelukkende har til formål, at holde andre landes produkter ude og be-skytte egene virksomheder.

Et særligt snedigt eksempel på dette så vi sidste år, da Japan indførte nye regler for afgasning af formaldehyd fra byggematerialer til indeklimaet. Reglerne gælder alle produkter også japanske, hvorfor der er ikke er tale om en direkte teknisk handelshindring.

Men det slutter ikke her. I lang tid var alle officielle dokumenter kun at finde på japansk. Samtidig accepteres kun dokumentation udført efter japanske standarder på laboratorier godkendt af de ja-panske myndigheder (p.t. er kun et laboratorium i EU godkendt).

Ikke uforståeligt opfattes de japanske regler derfor af mange som en de facto teknisk handelshin-dring. En holdning der desværre ikke deles af de japanske myndigheder.

Det er ikke kun manglende accept af udenlandske testfaciliteter og resultater, der volder proble-mer også national lovgivning og standarder der begrænser anvendelsen af træ og visse materialer bliver anvendt som tekniske barrierer til at beskytte indenlandsk produktion.

Fortsat vækst kan kun ske gennem handel landende imellem - for endnu er der ingen der er blevet rigere af at handle med sig selv.

International handel og den konkurrence det medfører er en af de vigtigste forudsætninger for in-novation og produktivitetsforøgelser.

Det er derfor en nødvendighed - ikke kun for den danske træ- og møbelindustri - at vi sikres uhin-dret adgang til de internationale markeder.

Et globaliseret marked kan kun fungere med globale spilleregler.

Konsulent Christian J. Kofod
Træets Arbejdsgiverforening


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099