23948sdkhjf

IdealCombi A/S - En vinduesfabrik i kraftig ekspansion

Vinduesfabrikken IdealCombi A/S i Hurup i Thy har produceret kvalitetsvinduer og døre, siden Bent Søgaard grundlagde virksomheden i1973, i stalden på familiegården. Siden da er det kun gået én vej for IdealCombi A/S – fremad.
Kilde: Træ og Industri, februar 2005.

Tekst: cand mag. Lisbeth Aaberg Kusk, marketing og kommunikation

Vinduesfabrikken IdealCombi A/S i Hurup i Thy har produceret kvalitetsvinduer og døre, siden Bent Søgaard grundlagde virksomheden i1973, i stalden på familiegården. Siden da er det kun gået én vej for IdealCombi A/S – fremad. I dag har virksomheden en imponerende flot fabrik med ikke mindre end 56.000 kvadratmeter under tag, og netop nu er nye 8000 kvadratmeter ved at blive bygget. De nyeste tal for vinduesbranchen bekræfter da også, at IdealCombi A/S er blandt de største aktører.

Teknologisk på forkant
IdealCombi A/S har den klare holdning, at for at klare sig på vinduesmarkedet i dag, er man nødt til at være på forkant med den teknologiske udvikling. Fabrikken har da også investeret massivt i automatisering og har altid været blandt de første herhjemme til at introducere ny teknologi i produktionen. Allerede i slutningen af 1980’erne kom de første CNC-styrede maskiner til fabrikken, i 1994 investerede man i den første af 3 fuldautomatiske kehle- og tappelinier. I 2004 har man ibrugtaget yderligere 3 kehle-tappelinier. Også på produktsortimentet er man på forkant – allerede i 1988 begyndte IdealCombi A/S at producere træ/alu vinduer.
”Vi har ingen stor, fin strategi, men vi prøver at være meget tæt på markedet og lytter meget til de signaler, vi får herfra”, fortæller Bent Søgaard, direktør på IdealCombi A/S. Derfor er der heller ikke langt fra tanke til handling i virksomheden, som ejes af Søgaard-familien. ”Det er nødvendigt, hvis vi skal være foran vores konkurrenter”, lyder det. IdealCombi A/S producerer vinduer til det danske marked og i stigende grad også til eksport.

Samarbejde og tillid
En vigtig faktor i de massive investeringer har været vores mangeårige samspil med LINDLARSEN, der har været leverandør af langt det meste bearbejdningsudstyr til trædelen af vinduerne. ”Det betyder meget for os, at vi kender vores leverandør så godt og ikke mindst, at LINDLARSEN kender os og vores produktion indgående”, fortæller Bent Søgaard. Han fremhæver tillidsforholdet i det mangeårige samarbejde som afgørende, især når det drejer sig om investeringer i helt ny teknologi. Vi har altid oplevet, at LINDLARSEN har været på forkant med teknologi til træindustrien og har haft nogle gode producenter bag sig, som har kunnet løfte udviklingsopgaven. Typisk rejser IdealCombi A/S ned til maskinproducenterne i Europa sammen med den danske leverandør, når der skal træffes beslutninger om investeringer, oplyser Mikael Søgaard. ”Vi opnår en langt større indsigt i maskinernes kunnen, når vi kan se dem demonstreret hos producenten eller i drift hos nogle af producentens kunder”, fortæller Mikael Søgaard. Dermed får vinduesfabrikken også en tæt sparring med og rådgivning af både leverandør og producent.

Fleksibelt produktionsapparat
Fabrikken er udelukkende ordreproducerende. ”Vi er nok den vinduesleverandør herhjemme, der har det bredeste produktsortiment. Vi vil gerne kunne levere alt det, vores kunder efterspørger”, siger Mikael Søgaard. Det stiller krav til produktionsapparatet om stor fleksibilitet og samtidig har IdealCombi A/S en stor produktionskapacitet.

Senest har fabrikken fået leveret ikke mindre end 3 nye kehle-tappelinier fra SCM. Linjerne blev netop indkøbt pga. kapacitetsproblemer. Virksomhedens 3 tidligere kehle-tappelinier var i fuld produktion med 3 skift om dagen også i weekenden. Ekstra kapacitet var nødvendig – og løsningen blev SCM-linierne, der kører fuldautomatisk og kun kræver betjening af en enkelt operatør.
Linierne er indrettet med den nyeste omstillingsteknologi, der opfylder fabrikkens krav til fleksibilitet, kapacitet og minimal bemanding. Således er det nu muligt at bearbejde de 8 forskellige emner, der indgår i et standardvindue, på ca. 1 minut.

”Vi lagde vægt på, at vi ville have linjerne fra én leverandør, der kunne det hele, både maskiner, transport og styring”, fortæller Mikael Søgaard, der har haft ansvaret for indkøb og indkøring af de 3 nye linjer. Både han og Bent Søgaard er godt tilfredse med løsningen fra SCM. ”Det er tydeligt, at vi her har at gøre med en professionel leverandør, der er vant til at håndtere denne type leverancer – indkøringen er gået rigtig fint”. Med investeringen i 3 nye linjer regner man med at der er tilstrækkelig produktionskapacitet nogle år frem, idet maskinerne pt. kun kører i et knap et skift dagligt.

Samtidig har man investeret i et SCM Record CNC-bearbejdningscenter med Autoset-bord, der giver hurtig omstilling. Maskinen udfører om- og udfræsninger til beslagdele i færdigsamlede rammer. Man arbejder med to opstillinger på maskinen, så mens den udfører et arbejdsprogram i den ene ende, omstiller og lægger man op i den anden ende til det næste emne, der kan være helt anderledes i både form og bearbejdning. Med Autoset-bordet kan omstillingerne foretages meget hurtigt, så spildtid på den måde minimeres.

Næste projekt er lakafdelingen
IdealCombi har allerede foretaget den næste investering, et nyt lakanlæg fra Cefla.
Anlægget er et fuldfleksibelt anlæg med robotophængning af vindueselementerne, og det er helt igennem datastyret. Hvert vindueselement bærer således alle sine data med igennem anlægget. Derved gennemgår hvert element de processer, og får de farver, som man har valgt til lige netop dette element. Der er lagt maksimal vægt på overfladekvalitet, logistik og fleksibilitet i proces-, farve- og materialevalg. Anlægget forventes at stå klar henover sommeren og vil løse de nuværende kapacitetsproblemer i lakafdelingen.
IdealCombi A/S fortsætter sin fornemme vækst.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062