23948sdkhjf

Om overfladen og det usynlige design – Schønherr og BIM

| Medlemsnyhed | Indrykket af BIM Equity A/S

Schønherr er en af landets mest anerkendte landskabstegnestuer. De er midt en proces, hvor den traditionelle CAD-projektering suppleres eller helt afløses af BIM metoder.

En af landskabsarkitektens kerneydelser er styringen af en overflade over store arealer med millimeters nøjagtighed. Et design, der til tider kan være nærmest usynligt for øjet, men hvor små højdeforskelle gør hele forskellen. Muligheder for ophold, færdsel og styring af vandets forløb er blandt de faktorer som afgøres af overfladens design og i høj grad er medskabende til oplevelsen af rum og arkitektonisk kvalitet.

BIM afløser CAD
Hos Schønherr er man i gang med en proces, hvor den traditionelle CAD projektering i stigende grad suppleres eller afløses af nye BIM metoder baseret på ARCHICAD. Fællesnævneren for de to metoder er det lille danskproducerede LAND4, som muliggør den præcise kontrol af overfladen, som er så fundamental for projekteringen af uderum. 

"På tegnestuen har vi i en årrække benyttet en række 2D og 3D værktøjer som AutoCAD, Microstation og Rhino. Som platform for BIM projektering har tegnestuen valgt ARCHICAD med Land4 plugin som koteringsværktøj.” fortæller Frank Hasling, landskabsarkitekt og BIM Manager og ansvarlig for Schønherrs implementering af BIM projektering og opbygningen af samarbejdserfaring med andre BIM platforme.

”Vi så for lang tid siden, at ARCHICAD havde et potentiale til os, men vi manglede stadig den funktion i programmet som gjorde, at vi kunne styre terrænbehandlingen så detaljeret som vores fag kræver,” fortsætter Frank Hasling Pedersen.

LÆS OGSÅ: Kursus BIM for landskabsarkitekter 

LAND 4 er et vendepunkt
For Schønherr kom vendepunktet da udvikleren af LAND4 til AutoCAD annoncerede, at de ville udvikle et ’plugin’ til ARCHICAD. Netop dét muliggjorde springet fra den konventionelle kotering i AutoCAD til en mere fremtidssikret og 3D baseret kotering i ARCHICAD.

LÆS MERE OM LAND4 til ARCHICAD 

”BIM projektering må ikke blive en mission for IT-nørderne. Metoden skal kunne omfavnes af alle landskabsarkitekter – unge såvel som erfarne, for at sikre, at tegnestuens høje standarder for arkitektonisk kvalitet kan videreføres i fremtidens BIM projekter. Vi tager ikke på arbejde om morgenen for at tegne på computer – vi er på tegnestuen for at skabe arkitektur af højeste kvalitet, teknisk såvel som kunstnerisk. Men at kende sine værktøjer er en forudsætning. Det giver en større frihed til at opsøge fleksible løsninger på de ofte komplekse udfordringer, og det styrker evnen til at arbejde på tværs af alle de programmer vi anvender.” forklarer Frank Hasling Pedersen.

BIM er en fremtidssikring af tegnestuen
”Bygge- og anlægsbranchen bevæger sig mod nye standarder for projektering og samarbejde. For os er det afgørende at følge med denne udvikling og fremtidssikre tegnestuen på en måde, der giver værdi. Og frem for alt andet – på en måde, hvor vi ikke går på kompromis med den arkitektoniske kvalitet.” afslutter Frank Hasling Pedersen.

Læs mere om Schønherr på www.schonherr.dk

Illustration: Ribe Domkirkeplads af Schønherr, fotograf Jens Lindhe. 

Medlemsnyhed

Indrykket af
BIM Equity A/S

Strandlodsvej 6B, 3.
2300 København S
Danmark
BIM Equity A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.142