23948sdkhjf

Du betaler til millionfond, der aldrig bruges

| Medlemsnyhed | Indrykket af Dansk Håndværk

Siden sommer 2016 har lovlydige virksomheder været tvunget til at indbetale millioner til en fond, der skal dække lønkrav i udenlandske firmaer, som løber fra betalingen af deres ansatte.

Allerede da ordningen blev indført rejste det et ramaskrig hos lovlydige håndværksmestre, som dermed kom til at garantere for konkurrenter, som i realiteten kunne løbe med deres opgaver på grund af snyd og underbetaling.

Nu viser det sig tilmed, at de millioner, som håndværksmestrene har måtte punge ud med, slet ikke bliver brugt.

Det er håndværkernes arbejdesgiverorganisation, Dansk Håndværk, der gennem aktindsigt har fået adgang til en oversigt over, hvad der er blevet af de 33 millioner, som virksomhederne foreløbigt har indbetalt:

– Vi kan nu dokumentere, at der ikke er blevet brugt en eneste krone. Virksomhederne har foreløbigt indbetalt mere end 33 millioner til Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, som ordningen kaldes. Men fonden har ikke i et eneste tilfælde har modtaget krav om løntilgodehavender. Og efter min vurdering er der intet, der tyder på, at det vil ske i noget synderligt omfang fremover. Det her nærmer sig en skandale, lyder det fra direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Betal pengene tilbage
Han opfordrer politikerne til afvikle ordningen øjeblikkeligt og tilbagebetale beløbet til de danske virksomheder, der har måtte lægge ryg til farcen:

– Hver gang et firma skal betale til diverse fonde, afgifter og ordninger koster det administration. Både når de skal sætte sig ind i nye regler, og når de løbende skal sikre sig, at indbetalinger sker rettidigt og efter reglerne. Så for erhvervslivet er udgifterne er væsentligt større end de 33 ubrugte millioner, forklarer arbejdsgiverdirektøren.

Krænker retsfølelsen
– Jeg synes ærlig talt, at regeringen bør tage konsekvensen og øjeblikkeligt ophæve hele regelsættet med tilbagevirkende kraft, så håndværksmestrene kan få deres penge tibage. Ordningen har været et brud på den retfærdighedsfølelse, som lovlydige virksomheder bør opleve. Samtidigt er fonden ikke er et effektivt middel til at bekæmpe unfair konkurrence fra udenlandske virksomheder, da den ikke omfatter uorganiserede virksomheder, mener Dansk Håndværk.

Arbejdsgiverforeningen protesterede allerede da forslaget om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede dukkede op i 2016. Dengang pegede man på det urimelige i, at de lovlydige blev tvunget til at betale svindlernes regning. Og siden indbetalingen startede i 3. kvartal 2016, har der altså ikke været brug for fonden i en eneste sag.

– Føler politikerne stadigt, at der er behov for at dække udenlandske selskaber, der løber fra regningen til deres ansatte, bør man finde andre redskaber, som sikrer at virksomhederne selv kommer til at betale. Det foreslog vi før man indførte reglerne – og det mener vi stadigt, fastslår Morten Frihagen.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Dansk Håndværk

Islands Brygge 26
2300 København S
Danmark
Dansk Håndværk

Send til en kollega

0.132