Krestens svendestykke bygger bro til erhvervslivet
Mød snedkerlærling Kresten Hellberg, hvis svendestykke er bygget på en lys idé med Häfele som medspiller.
Det vakte nysgerrighed blandt lærere og medstuderende, da den 49-årige snedkerlærling Kresten Hellberg for nylig præsenterede sit svendestykke: Et væghængt skab med bølgede jalousilåger i valnød, glasmontre og integreret LED-lys.
”Jeg var den eneste på holdet, der arbejdede med lys, og det gav helt sikkert opmærksomhed,” fortæller den nyuddannede møbelsnedker fra Next i Herlev, hvis vej til svendebrevet ikke har været helt traditionelt.
”Efter 15 år i salg og marketing stod det klart, at hvis jeg skulle prøve noget andet, så var det nu. Siden folkeskolen har jeg elsket at arbejde med træ, så på den måde genfandt jeg egentlig bare en drivkraft, der har ligget og ulmet i mange år. Nu håber jeg bare på, at finde et job hvor jeg kan få masser af lækkert træ mellem hænderne og dygtiggøre mig – og hvem ved, måske blive selvstændig på sigt.”
Tre rum – mange overvejelser
Kresten Hellberg har fræset et fleksibelt silikone-LED-bånd ind i undersiden af toppladen, hvor det følger skabets kurver og kaster et blødt lys over skabets indhold. Lyset tændes automatisk via en sensor og kan tilsvarende betjenes manuelt med en kontakt placeret på skabets underside.
Det er imidlertid ikke første gang, Kresten Hellberg arbejder med LED-løsninger. Allerede under sin læretid hos Hangar 5 blev han introduceret til Loox LED, som han bl.a. installerede i garderobe og køkkener.
”Jeg følte mig ret fortrolig med Loox, og derfor var det oplagt at tænke LED ind i mit svendestykke. For når du i forvejen ved, hvordan komponenterne spiller sammen, giver det også plads til at tænke kreativt og se mulighederne.”
Bliv LED-lysmester i en snuptag: Kom godt i gang med Häfele Lighting Box
Trods erfaringen bød projektet alligevel på en række tekniske overvejelser, bl.a. om hvorvidt belysningen skulle deles op i tre separate lysspor – ét til hvert rum – eller han skulle køre et LED-bånd på tværs af de tre skillevægge. For at sikre, at teknikken ikke blev på bekostning af brugervenligheden, og at det færdige resultat samtidig var økonomisk realistisk, var han i dialog med Häfele tidligt i processen.
”Jeg sendte en skitse, beskrev mine idéer og tog en snak med min konsulent hos Häfele, der var lynhurtig til at pejle sig ind på, hvad jeg ønskede at opnå, både i forhold til funktion og udtryk. Efter en god dialog fandt vi frem til en løsning med ét lysspor, der både var æstetisk, funktionel og økonomisk bæredygtig og både kunne betjenes automatisk og manuelt.”
Dyrt at være lærling
Da Kresten Hellberg startede på snedkeruddannelsen måtte han som det første investere 8.000 kr. i en værktøjskasse. Undervejs i uddannelsen har der været udgifter til materialer, og svendestykket skal eleverne også selv finansiere. Alene træet til hans svendestykke løber op i 4.000 kr.
”Det er dyrt at være lærling. Derfor har jeg valgt at række ud til virksomheder undervejs i uddannelsen – både for at få rådgivning og se, om det kunne give mening med et samarbejde.”
I forbindelse med svendestykket har Kresten Hellberg fået sponsoreret LED-komponenterne af Häfele, som også har stået til rådighed med teknisk sparring. Det er dog langt fra alle lærlinge, der tænker i de baner.
”Jeg er den eneste på holdet, der har haft et decideret samarbejde med en virksomhed. Mange tænker slet ikke, at det kan være en mulighed. Men det er det jo,” siger han og påpeger, at det ikke kun handler om økonomi, men også om faglig udvikling:
”Der er en vigtig læring i at være i dialog med de leverandører og virksomheder, du senere hen skal samarbejde med. Du får indsigt i produkter og løsninger, som underviserne ikke nødvendigvis kender til, samtidig med du lærer at kommunikere professionelt – en erfaring, du helt sikkert får brug for på en arbejdsplads,” siger han og slutter:
”Jeg synes helt klart, der ligger et potentiale i at få virksomhederne mere i spil allerede under uddannelsen. Underviserne er dygtige håndværkere, men de har ikke nødvendigvis fingeren på pulsen, når det gælder den teknologiske udvikling og de nyeste produkter. Her kan virksomhederne byde ind med en viden, som er helt aktuel – og samtidig giver det os lærlinge mulighed for at opbygge et stærkt netværk.”
Find inspiration til belysning og meget mere: Se vores kundecases her!