23948sdkhjf
Del siden
Annonce

3D print af fødevarer - Doseringsteknologier former fremtiden for fødevareproduktionen

I disse år er vi vidner til en revolution i fødevareindustrien: Alternativer til kødprodukter stormer frem og fylder mere og mere i køledisken. Kvaliteten, smagen og ikke mindst teksturen definerer markedet.

Undersøgelser viser, at hele fødevareindustriens værdikæde forårsager ca. 30 % af alle drivhusgasemissioner på verdensplan. Overgangen fra animalske proteinkilder til alternative proteinprodukter er en mulighed for at reducere CO2-emissionerne. Ikke desto mindre er der én ting, eksperterne er enige om: Forbruget af alternative proteinprodukter og veganske fødevarer vil kun stige, hvis smagen af ​​sådanne produkter optimeres mht. til deres struktur og sanseoplevelse, og også forudsat at deres ernæringsprofiler og prissætning forbedres, så forbrugerne motiveres til at købe dem.

3D-print kan tjene som en nøgleteknologi til at forbedre efterligningen af ​​kød- eller fiskeprodukter i fremtiden. I sådanne tilfælde anvendes en doseringsproces til at modificere tyktflydende plantebaserede proteinmasser eller dyrkede cellesuspensioner til passende former afhængig af råmateriale og ønsket slutprodukt. 

Det er væsentligt, at der anvendes en skånsom doseringsproces for at undgå en mekanisk belastning af massen og for at sikre, at slutproduktet forbliver saftigt. Derudover skal applikationen  være lavpulserende og kontinuerlig for at opnå den ønskede struktur og form. Afhængigt af råmaterialet skal doseringsudstyret også være egnet til slibende indhold (f.eks. fibre, partikler).

Desuden indsættes alternative proteinprodukter ofte i termoformet emballage via automatiserede pakningsprocesser - som også kræver, at forskellige dressinger eller saucer doseres i flere beholdere samtidigt, med præcision og uden dryp.

Se processen i denne video 

Et alternativ til 3D-print er ekstruderingsmetoden, hvor plantebaserede proteiner tekstureres på en måde, der efterligner kødets udseende og struktur. Plantebaserede proteinmasser presses ud gennem en ekstruder under højt tryk med en temperatur og en dosering, som danner fibrøse, kødlignende strukturer. Doseringspumper fra ViscoTec kan løbende levere doser af additiver under ekstruderingsprocesserne med ekstrem præcision – selv under høje modtryk.

Ydermere er ViscoTec's doseringspumper allerede en etableret løsning i forskellige påfyldningsprocesser til fremstilling af veganske fødevarer, fx vegansk mayonnaise, dressinger eller supper. Takket være doseringsprincippet med en lav forskydning og en lav pulsering forbliver emulsionerne af de innovative veganske produkter stabile, og kan behandles uden problemer. Udstyrets egenskaber muliggør også bearbejdning af væsker med suspenderede stoffer.

På billederne ses eksempler på de væsentlige bidrag, som ViscoTec's teknologier kan yde til fødevareindustriens fremtid.

Vil du vide mere? Kontakt ViscoTec Nordic i dag på info@viscotec-nordic.com eller ring til os på 4582 8090

ViscoTec - Perfekt doseret!
ViscoTec Pumpen- u. Dosiertechnik GmbH er en førende systemproducent inden for væsketeknologi: Fra ekstraktion og produktforberedelse til dosering af medium til højviskositetsmedier. Produktporteføljen dækker doserings- og påfyldningsapplikationer inden for bilindustrien, e-mobilitet, elektronikfremstilling, fødevareforarbejdning, rumfart, medicinsk teknologi, farmaceutisk og mange andre industrier.
Hovedkvarteret for den teknologiske markedsleder er i Bayern. Ud over et internationalt distributørnetværk har ViscoTec datterselskaber i USA, Kina, Singapore, Indien, Frankrig, Hong Kong og Danmark og beskæftiger omkring 340 medarbejdere verden over. I 2023 registrerede ViscoTec en global omsætning på 70 millioner euro.

ViscoTec Nordic ApS
Svogerslev Hovedgade 48, 1
4000 Roskilde
Roskilde Kommune
Danmark
CVR nummer: DK18075970
P nummer: 1001425362

Kontaktperson

Send til en kollega

0.031