Du kan ikke længere drive butik ved bare at åbne døren
Verden har forandret sig, og i dag kræver det noget helt andet at drive butik, end det gjorde for 20 år siden. Derfor har mange detailhandlere i dag brug for en håndsrækning til at udvikle sig digitalt og følge med tiden, så de også er relevante for nye forbrugergrupper. Her får du gode råd til fokusområder i detailhandlen i disse år fra en erfaren konsulent.
Nogle er mere vant til at spørge om og tage imod hjælp end andre. En af de brancher, hvor de fleste har været vant til at klare sig selv uden hjælp udefra, er detailhandlen.
Men verden forandrer sig, og i dag kan de færreste drive en butik, som man altid har gjort, ved bare at åbne dørene. Det er ikke længere nok til at få kunderne til at strømme ind og bruge en masse penge.
Der er nye platforme og nye segmenter, man som butiksindehaver skal være opmærksom på.
- Kompleksiteten er blevet langt større end tidligere, siger Maria Louise Engelbredt, der er virksomhedskonsulent med speciale i detailhandel hos Erhvervshus Midtjylland.
- Flere steder er branchen gået lidt i stå nu, fordi der er kommet så mange muligheder i forhold til at drive en forretning. Derfor er behovet for hjælp udefra også blevet større.
Tiden er altså nu inde til, at detailhandlen bør tage imod hjælp udefra, mener hun.
Hjælp skaber retning
Som butiksindehaver er det vigtigt nogle gange at se på sin butik udefra, ligesom kunderne ser butikken fra gaden. Man kan blandt andet spørge sig selv om, hvordan man matcher den forbrugergruppe, der er i byen.
- Du har måske købt ind til en bestemt forbrugergruppe i 25 år, og du kender Else og Hanne. Men hvad med alle de nye grupper? De unge, som er købestærke eller har købestærke forældre? Dem skal du også have fokus på. Det er en forbrugergruppe, der er født med en iphone i hånden, og det er vigtigt, at de også får en oplevelse af, at de fysiske butikker er fede at gå i, siger Maria Louise Engelbredt.
I sit arbejde som virksomhedskonsulent ser hun mange detailhandlere, der sakker bagud, netop når det kommer til at være i øjenhøjde med nye forbrugergrupper. Her kan det derfor være en fordel at få hjælp udefra.
- Det skaber et fokus og en retning, når man får hjælp udefra til at se på ens butik. Når der kommer en professionel rådgiver ind, kan det blandt andet løfte det digitale. På den måde sker der et løft i det daglige, og tingene bliver nemmere, siger hun.
Brug den data, du har
Man kan eksempelvis få hjælp til, hvordan man kan arbejde med nyhedsmails, hvordan man kan optimere sin webshop, så den kører automatisk og til, hvordan man kan bruge kundedata aktivt.
Netop brug af data bør være et af de store fokusområder for detailhandlere lige nu, fortæller Maria Louise Engelbredt.
- De fleste har et kasseapparat og en dankortterminal, og mange har også investeret i sociale medier, hjemmeside og annoncer på Google. Der er så meget viden der, som man kan trække ud. Men det kan være uoverskueligt, hvordan man trækker det ud og bruger det bedst, siger hun.
Ved at finde frem til de data kan man som butiksindehaver blive klogere på, hvem butikkens kunder reelt er - og man kan nemmere tilpasse sin forretning til kunderne, når man ved, hvem de er, og man kender deres præferencer.
Køber de eksempelvis ofte et par strømpebukser med på webshoppen, når de bestiller en kjole? Måske kan man udnytte den viden i den fysiske butik ved at stille strømpebukserne frem i nærheden af kjolerne eller ved kassen.
- Detailhandel er virkelig en legeplads. Man har mulighed for at påvirke folk og give kunderne gode oplevelser, som de tager med sig, så de kommer igen. Man kan fastholde kunder ved at lære, hvad de kan lide.
Hav fokus på oplevelsen
Og den gode oplevelse, man kan give kunderne, bør være et andet vigtigt fokus i branchen. Det handler blandt andet om at forholde sig nysgerrigt til det, kunderne efterspørger, og indkøbe til sit sortiment derefter.
- I det hele taget er der supervigtigt hele tiden at gentænke sit koncept. Når man kommer ind i en butik som kunde, kan man godt mærke, om der er tænkt over tingene, siger Maria Louise Engelbredt.
- Når jeg tager mig tiden til at gå ind i en butik, skal butikken også vise den respekt, at de gør sig umage med at underholde mig. Overvej derfor rent købmandsmæssigt, om du har det rette sortiment, og om det giver en oplevelse at komme i butikken. Hvad er dit fyrtårn, hvad er butikkens main focus?
- Du skal forholde dig til, hvad du gerne vil være, så du ikke bare er leverpostej, fordi du vil for meget. Når en kunde kommer ind, skal det stå knivskarpt, hvad du vil, at hun skal købe.
Nye kompetencer er fremtiden
Et tredje og ikke mindre vigtigt fokus i detailhandlen lige nu bør være at sørge for at få nye kompetencer ind. Det kan både være i form af ekstern rådgivning, i form af efteruddannelse af medarbejdere og i form af nye medarbejdere.
- Det er supervigtigt, for vi står over for et stort generationsskifte i detailhandlen. Derfor skal vi også interessere os for, hvordan vi får nye, yngre mennesker til at blive interesserede i at overtage forretningerne, og som måske også kan hjælpe med at udvikle butikken digitalt, siger Maria Louise Engelbredt.
Derfor må man som butiksindehaver også huske at overveje, hvordan man sørger for at fastholde sine medarbejdere, så de ikke begynder at kede sig, men så det bliver en spændende branche for dem at være i.
Psst..! Er du egetlig synlig for din målgruppe? Få tre gode råd til, hvordan du tiltrækker dine kunder.
Har du en detailbutik i Midtjylland og vil du vide mere?
Så har vores virksomhedskonsulenter, specialiseret inden for detail, en masse viden de gerne vil dele med dig. De er klar til at tage en snak - det er helt gratis.