23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Årets skolebyggeri 2022

Årets skolebyggeri 2022 er pakket smukt ind cedertræets mange fordele. Et levende hus bygget af levende materialer, hvor Södra har leveret beklædningen i Western Red Cedar til de 10.000 m2, der giver byggeriet karakter og ikke kræver vedligehold.

Det er 10. gang, at Nohrcon kårer ’Årets skolebyggeri’, og i 2022 er vinderen Vrå Børne- og Kulturhus, der med sin mangfoldighed og mange tilbud er blevet Hjørrings nye puls. Et byggeri, der i høj grad er bygget i træ for at opfylde bæredygtighedskravene til DGNB Guld certificering. En certificering, der stiller tårnhøje krav til Södras dokumentation af de specialproducerede 100 % PEFC certificerede cedertræsprofiler til facadebeklædningen. 

Dokumentationen skal være i orden
For NCC Danmark, der er entreprenør på byggeriet, er dokumentation noget af det allervigtigste, og noget af det, der typisk også tager rigtig meget tid i projekteringen. Det fortæller Lars Nielsen, der er Senior Produktionschef i NCC.

- Vi skal stå til ansvar for de krav, der stilles til byggeriet, og derfor skal dokumentationen altså bare være i orden fra de leverandører, vi samarbejder med. Södra har på alle måder været professionelle og fagligt dygtige. De har kunnet levere den nødvendige dokumentation uden problemer, og det giver tryghed. Det er tydeligt, at Södra har en vis tyngde i markedet og er en virksomhed, som har styr på detaljerne, siger Lars Nielsen. 

Hellere en faglig nørd end en sælger
Lars Nielsen er oprindeligt uddannet tømrer og har over 30 års erfaring som byggeleder i byggebranchen, så han har stor viden som fagmand og kender alt til både god og dårlig kvalitet. Derfor er det ikke nok bare at være en god sælger, for de bliver gennemskuet med det samme.

- Samarbejdet med Södra bygger i høj grad på rådgivning og deres store ekspertise. De er ikke bare sælgere, de ved, hvad de taler om, og de tager sig tid til at fortælle og forklare, så du føler, du er i trygge hænder. Det er træ-nørderi på højt plan, og det er dét, der gør, at du roligt kan gå videre til næste step, siger Lars Nielsen.

Södras professionelle tilgang til at være en foretrukken samarbejdspartner blev også testet af ved de få reklamationer, der var i processen. 

- I byggerier som det her vil der altid være noget frasortering, det er klart. Men det blev der aldrig sat spørgsmålstegn ved, og Södra sørgede bare for, at det der var reklamationsberettiget blev suppleret op, og sådan skal det jo også bare være, siger Lars Nielsen. 

Træ, der ikke kan brænde
Den smukke træbeklædning i PEFC 100%  certificeret Western Red Cedar er brandimprægneret med C260 Exteriør. Det er et vejrbestandigt brandimprægneringsmiddel, som ikke bliver udvasket af fugt og nedbør, som det er tilfældet med andre midler. Her spiller dokumentationen selvsagt en helt afgørende rolle.

- Når man taler om brandimprægnerede byggematerialer, skal man virkelig vide, hvad man taler om, og det gør Södra. Det er sådan lidt wild west både i forhold til lovgivning og dokumentation, og det gør det meget svært at træffe det rigtige valg. Her vil jeg på det kraftigste anbefale professionel rådgivning, og det var en af grundene til, at vi valgte Södra til at levere facadebeklædningen, siger Lars Nielsen.

Fra Södra har Jørgen Geel, teknisk chef og specialist i brandimprægnering, været en vigtig del af processen med sin viden og mange års erfaring inden for brandimprægnering af ubehandlede træfacader. Han understreger vigtigheden af professionel rådgivning.

- Når det handler om noget så vigtigt som brandsikkerhed, der kan betyde forskellen på liv og død, så kan man altså ikke være for forsigtig. I Södra gør vi derfor rigtig meget ud af at fortælle om den dokumentation, der ligger til grund for brandimprægneringen. Både brugerne af byggeriet og jeg selv som leverandør skal kunne sove godt om natten, siger Jørgen Geel.

Vedligeholdelse, nej tak
Vedligeholdelse af træfacader er typisk en betydelig post på budgettet, men den kan helt spares væk med Western Red Cedar. Træfacaden passer sig selv,  og det smukke træ ændrer endda karakter med tiden, så den gyldne farve patinerer over i en smuk, sølvgrå nuance. 

- I de mange byggeprojekter, hvor vi rådgiver om valg af træ, oplever vi en større og større efterspørgsel på træfacader, der ikke skal vedligeholdes. Ved byggerier som det her ville det blive en stor post på budgettet, men de penge kan altså spares, og det er selvfølgelig en stor fordel for bygherren, fortæller Jørgen Geel.

For det bæredygtige vinderbyggeri er starten gået på at udfylde de perfekte rammer med leg og læring. For NCC og Södra kan der sættes et afsluttende kryds ved endnu et godt samarbejde.

- Det er en proces, der har været båret af dialog og en professionel tilgang til de mange krav til byggeriet. Det har overordnet været meget positivt, og vi gør det gerne igen, slutter Lars Nielsen. 

Vil du vide mere?
Vil du vide mere om  Södras løsninger er du velkommen til at kontakte vorees projektteam på  4848 8200.

Södra Wood A/S
Frydenborgvej 27 N,
3400 Hillerød
Hillerød Kommune
Danmark
CVR nummer: DK73496314

Kontaktperson

JG
Jørgen Geel
Projektchef
jorgen.geel@sodra.com

Send til en kollega

0.062