23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Murværksdag: Byg energirigtigt og bæredygtigt med murværk

Der kan være mange spørgsmål og udfordringer, når bygherren vil have murværk – både hvis der er tale om nybyggeri og renovering. Myter er der også flere af, og mange er i tvivl om, hvorvidt murværk er bæredygtigt og energirigtigt.

På Teknologisk Institut er eksperterne dog ikke i tvivl. Murværk er et både energirigtigt og bæredygtigt byggemateriale.

Det murede byggeri fylder godt i det danske kulturlandskab, og det populære byggemateriale egner sig rigtig godt til det danske klima. Det anslås, at op mod 95 % af landets bygninger har en facade af tegl, og selv om der er sket en udvikling af hustyperne gennem tiden, er der grundlæggende elementer, som er uændrede. Det murede byggeri har generelt set også et ensartet facadeudtryk, men der er et væld af variationer i materialevalg, facadeopdeling, farvesætning og detaljeudformning, som er med til at individualisere det enkelte hus.
Men selv om byggetraditionen er gammel, og materialet stort set uændret gennem tiden, så synes mange fx, at det kan være en udfordring at energirenovere et muret byggeri. De udfordringer og tilhørende spørgsmål oplever konsulent og restaureringsarkitekt på Teknologisk Institut, Thea Bech-Petersen, i sin dagligdag.

”Jeg får ofte henvendelser fra byggeriets parter om energirenovering af muret byggeri. Tit tager spørgsmålene afsæt i myter. Ofte er folk i tvivl om fx valg af mørtel, og typisk kender de ikke til de muligheder, der faktisk er for at energirenovere en muret facade uden at gøre den tykkere og miste selve teglfacaden”, siger Thea Bech-Petersen.

Sejlivede myter om formur og mørtler

Nogle af de myter, som Thea Bech-Petersen oplever, er myterne om den kolde formur, og at murværk ikke kan holde i dagens klima og det højisolerede byggeri, der opføres i dag. Hun får også tit spørgsmål om, hvorfor der sker forvitringer i fuger og misfarvninger af facaden. Og så er der hele mørteldiskussionen.

”Mørtelbegreber og definitioner er noget af det, som kan synes rigtig indviklet, for hvad kan bruges hvor? Også i forhold til vådmørtler er der spørgsmål, da mange ikke ved, hvad der er muligt og lovligt at anvende i dag. Der kommer desuden spørgsmål om kalkmørtler som muremørtler til nybyggeri, og her går spørgsmålene på kalktyper, langtidsstyrker og nye konstruktionsprincipper”, fortæller Thea Bech-Petersen.

En dag i murværkets tegn
De mange spørgsmål og udfordringer har ført til, at Thea Bech-Petersen og hendes kolleger på Teknologisk Institut, har valgt at sætte fokus på murværk, så de i fællesskab med branchen og byggeriets parter kan få styr på murværket.

”Den 1. december inviterer vi alle, som arbejder med murværk til en temadag i murværkets tegn. Både bygherrer, ingeniører, arkitekter, murere, entreprenører og materialeproducenter vil få noget ud af at deltage. Temadagen handler blandt andet om energirenovering af murede facader, nye og gamle muremørtler og genanvendelse. Vi demonstrerer desuden en helt nyt efterisoleringskoncept ”live” fra vores laboratorium, hvor deltagerne har mulighed for at stille spørgsmål til de udførende. På dagen kan deltagerne overordnet set blive klogere på, hvordan murværk også i fremtiden er et bæredygtigt, holdbart og energirigtigt byggemateriale” slutter Thea Bech-Petersen.

Fakta
Temadagen afholdes den 1. december 2014 på Teknologisk Institut, Kongsvang Allé 29, 8000 Aarhus C. fra kl. 9.00-16.30. Det koster 975,- ex. moms at deltage i temadagen. Du kan tilmelde dig Murværksdagen her, hvor du også kan se programmet.

Vil du vide mere? Kontakt:
Thea Bech-Petersen, 72 20 10 09, tbe@teknologisk.dk

Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg
Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116
P nummer: 1003119709

Kontaktperson

CVL
Christine Vodsgaard Larsen
Faglig leder
+45 72 20 21 49 chla@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.095