23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Bliv klogere på bæredygtighed med nye kurser på Teknologisk Institut

Der er stor bevågenhed om udviklingen af bæredygtigt byggeri ikke bare i Danmark, men også internationalt. Begreber som LCA, EPD og LCC bruges flittigt, men hvad betyder det, hvad skal det bruges til og hvorfor?

Som noget nyt udbyder Teknologisk Institut nu en kursusrække, som skal hjælpe byggebranchen med at blive mere bæredygtig. Og der er brug for at få styr på begreber som Environmental Product Declaration (EPD), Life Cycle Assesment (LCA) og Life Cycle Cost (LCC) mener Centerchef i Bæredygtigt Byggeri, Peter Ishøy, som spår en fremtid, hvor der kun kommer endnu mere fokus på de ”bæredygtige begreber”.

”LCA er en forkortelse af Life Cycle Assessment – hvilket vi på dansk kalder livscyklusvurdering. Med en LCA er det muligt at vurdere en byggevares potentielle miljøpåvirkninger samt ressourceforbrug” forklarer Peter Ishøy.

En LCA bygger på en holistisk livscyklustankegang, hvilket betyder, at man tænker den samlede livscyklus for et byggeprodukt ind - fra vugge til port, eller vugge til grav - når man laver en miljøvurdering. Man nøjes altså ikke med at se på fx sin egen produktion i virksomheden, men kigger også på resten af produktets livscyklus.

Koncentreret miljøindsats
Tankegangen adskiller sig fra den traditionelle tilgang til miljøarbejdet i en virksomhed og gevinsten ved at se på et produkt i et LCA perspektiv er, at det er muligt at koncentrere miljøindsatsen der, hvor man kan opnå den største miljømæssige gevinst.
”Når man tænker bæredygtighed i byggeriet giver det rigtig god mening at betragte bygningen i hele dens livscyklus” forklarer Peter Ishøy og fortsætter.

”I arbejdet med både LCA og LCC er der forskellige områder man kigger på, blandt andet på om byggematerialerne stammer fra fornyelige og rigelige ressourcer, hvor meget energi, der bliver anvendt i udvinding og fremstillingsproces af materialerne, hvilke klimapåvirkninger, der er knyttet til udvinding og fremstilling. Man ser også på Corporate Social Responsibility (CSR) - altså om materialerne eller dele af dem er fremstillet under ordentlige forhold for arbejderne samt levetidsomkostninger og om materialerne indeholder miljø- eller sundhedsskadelige stoffer”.

Den nye kursusrække starter op i oktober 2013 og der er både et grundkursus og et tilvalgskursus.

”På grundkurset har vi fokus på CE-mærkningens 7. ben omkring bæredygtighed og de konsekvenser og muligheder det medfører for producenter af byggevarer. Vi gennemgår LCA som dokumentation af bæredygtighed for byggevarer og anvendelsen af disse beregninger i relation til bæredygtigheds-certificeringer (DGNB, LEED, BREAM etc.). Tilvalgskurset forudsætter, at man kommer med en stor forhåndsviden, og så arbejder vi dybere ned i materien. Tilvalgskurset henvender sig primært til producenter i bred forstand, hvor grundkurset også er for rådgivere og bygherrer. På begge kurser veksler vi mellem præsentation og øvelser, så deltagerne får mulighed for at koble det tillærte stof til egen hverdag i praksis”, slutter Peter Ishøy.

Vil du vide mere?
Kontakt Centerchef Peter Ishøy, phi@teknologisk.dk, 72 20 11 80.

Du kan læse mere om kurserne på www.teknologisk.dk/kurser

Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg
Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116
P nummer: 1003119709

Kontaktperson

CVL
Christine Vodsgaard Larsen
Faglig leder
+45 72 20 21 49 chla@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.032