23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kirkerenovering med respekt for arkitekturen

Ældre og historiske bygninger, som fx kirker, er ofte mere komplekse at renovere og vedligeholde end andre bygninger. Samtidig - og fremfor alt, er det vigtigt, at udbedringen sker med respekt for historiske materialer og konstruktioner.

De skader, som vores gamle kirker får, kan være helt almindelige skader som afskalninger, misfarvninger og revner. Forskellen fra vores moderne bygninger er, at årsagerne til skaderne kan være helt anderledes, og derfor skal udbedringen også gribes anderledes an.

Typiske problemstillinger er, at levetiden af udførte kalkninger synes at være for kort, at brugs- og opvarmningsmønstre skader indvendige overflader, og at fugt og kulde fra massive mure vanskeliggør brugen af bygningen.

Thea Bech-Petersen er konsulent i Murværk på Teknologisk Institut og hun understreger, at det er vigtigt, at man tilpasser udbedringen til den bygning, man står overfor.

”I forhold til de ældre og bevaringsværdige bygninger vi kommer ud til, er det typisk, at udbedring af skader kræver et indgående kendskab til de materialer, som er anvendt. Dertil kommer viden om fugtforhold i murværk og tilstedeværelse af salte og ikke mindst gammelt murværks bæreevne. Den viden er nødvendig for at sikre den bedst mulige løsning af udbedringen”, forklarer Thea Bech-Petersen.

Fra passion til konference
For Thea Bech-Petersen er netop udfordringerne med vedligehold og restaurering af kirkebygninger interessant, og området er en fast del af hendes arbejde på Teknologisk Institut. Hun er uddannet restaureringsarkitekt, og hun arbejder til daglig for, at vores bevaringsværdige bygninger ikke lider unødigt under renoveringer, og for at respekten for det arkitektoniske udtryk ikke bliver glemt.

”Desværre ser vi af og til renoveringer, hvor der sker uhensigtsmæssige ændringer i konstruktionen eller er brugt materialer, som ikke harmonerer med de oprindelige og derfor skader bygningen og den oprindelige arkitektur. For mig er det vigtigt, at respekten for det oprindelige byggeri bliver bevaret, og at den oprindelige konstruktive tænkemåde og materialeforståelse bliver integreret i både renovering og restaurering”, siger Thea Bech-Petersen.

Det er blandt andet på baggrund af den tilgang, at Thea Bech-Petersen har været en af hovedkræfterne bag en konference om netop kirken og dens bygninger, og hvordan man griber udfordringer med vedligehold og restaurering an. Konferencen henvender sig til både rådgivende og udførende parter samt til menighedsråd, og idéen er at gøre deltagerne i stand til at identificere og vurdere skader på kirker, præsteboliger og andre tilhørende bygninger.

”På konferencen præsenterer vi flere cases, blandt andet en case fra Viborg Domkirke. Vi ser på udfordringer for arkitekten og bygherre set i et helhedsperspektiv, og i forhold til middelalderkirker er der oplæg om tegl og mørtel og de bærende konstruktioner. Vi har også en ekspert som fortæller om fugtforhold og skimmelsvampe i kirker og komfort og efterisolering i de gamle præsteboliger”, slutter Thea Bech-Petersen.

Vil du vide mere?
Kontakt Thea Bech-Petersen på tlf. 72 20 10 09 eller tbe@teknologisk.dk


Praktiske oplysninger:
Konferencen afholdes den 15. maj fra kl. 9.00-16.20 på Teknologisk Institut, Kongsvang Allé 29, 8000 Aarhus C., i konferencesalen.

Se programmet og tilmeld dig her

Frist for tilmelding er den 2. maj 2013. Det koster kr. 790 ex. moms at deltage.

Har du spørgsmål til konferencen – kontakt Thea Bech-Petersen på tlf. 72 20 10 09 eller tbe@teknologisk.dk

Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg
Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116
P nummer: 1003119709

Kontaktperson

CVL
Christine Vodsgaard Larsen
Faglig leder
+45 72 20 21 49 chla@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.047