23948sdkhjf

Julegaven til alle ”Træfolk” kan reserveres nu!

| Medlemsnyhed | Indrykket af Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg

Er du møbelsnedker eller måske bare ”trænørd” helt ind til stammen? Så er årets julegave til forudbestilling lige nu - i ganske få eksemplarer! Møbelsnedkernes Træbog er for første gang på vej som samlet udgivelse!

Med 150 træarter fra seks kontinenter – mange med håndtegninger og alle suppleret af close up fotos af træarten, punkter som ”veddets karakter”, ”bearbejdelighed”, er Møbelsnedkernes Træbog en uundværlig samling af viden for alle, som fascineres af materialet træ. 

En spændende rejse
Hovedpersonen bag det kæmpestore arbejde det har været at komme i mål med at udgive det særlige værk, er selv en udpræget træ- og træhistorienørd og selvom det har været et til tider uoverskueligt projekt, så er det i dag en glad Lars Jeffers-Hansen fra Teknologisk Institut, som netop har sendt værket til tryk. 

- Det har på mange måder været en virkelig spændende rejse at samle den her bog. Det var 20 møbelsnedkere i en studiekreds, som under ledelse af den legendariske Snedkermester Topp skrev det, der skulle være den første danske fagbog til håndværkere om træ. Det gjorde de i årene 1956 til 1961 og som den gode Topp selv skriver, var det tanken, at bogen ”skulle være som en erfaren kollega, man altid kan rådføre sig med og altid have ved hånden”. Og det er altså helt vildt spændende læsning, hvis man er træfagligt interesseret som jeg er, siger Lars Jeffers-Hansen. 

Et værk med stor betydning – også for den designtradition vi har i dag
Dele af værket har været anvendt i forbindelse med materialeundervisningen af snedkere på Teknisk Skole, men bogen har aldrig før været udgivet i sin helhed, og beskrivelserne af arterne er nu blevet suppleret med et close up foto af hver enkelt art og for en hel del også en fin håndtegning af hele træet. Også forordet med fortællingen om tilblivelsen samt persongalleriet bag bogen og Teknologisk Instituts rolle er en væsentlig del af bogen, ifølge Lars Jeffers-Hansen. 

-  Værket er ikke bare relevant for snedkere og trænørder, men også for folk med historisk interesse for perioden mellem håndværk og industrialisering. Folkene bag bogen har haft stor betydning for snedkerfaget dengang og en betydning, der rækker helt ind i den designtradition og kvalitetsbevidsthed, som dansk møbeldesign, produktion og eksport bygger på den dag i dag, forklarer Lars Jeffers-Hansen og fortsætter. 

- De forskellige punkter i bogen er meget relevante for folk, der arbejder praktisk med træ. Punkter som veddets “karakter” og “bearbejdelighed” understreger fagligheden, mens andre har en næsten fysisk tilgang, når der refereres til lugt og smag. Men det er under punkt 22, “Bemærkninger”, at anekdoterne får frit løb og gør bogen nærværende, historisk interessant og læseværdig, slutter Lars Jeffers-Hansen. 

Det unikke værk bliver udgivet i kun 600 eksemplarer og som tre bøger samlet i en kassette i højeste kvalitet og vil være tilgængelig medio december 2022. Skal du bare eje et eksemplar eller kender du en som ikke kan undvære værket på bogreolen? Så kan du reservere udgivelsen lige her. Prisen for værket er kr. 2449,- inkl. moms.

 

 

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg

Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Danmark
Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg

Send til en kollega

0.094