23948sdkhjf
Del siden
Annonce

DBI er en genvej for biobaserede byggevarer

DBI arbejder på at løse markedets udfordringer med biobaserede byggevarer til en overskuelig pris. Men det kan kun lykkes, hvis arkitekter, bygherrer og producenter gør brand til et designparameter fra start, påpeger Christian Fundby Schou fra DBI.

DBI har gjort udvikling af brandsikre biobaserede byggevarer til et strategisk indsatsområde. Arbejdet på området er ved at tage fart, og allerede nu kan DBI hjælpe producenter med at bringe deres biobaserede produkter på markedet og hjælpe bygherrer med at anvende dem. Det beretter Christian Fundby Schou, der er leder af produktdesign hos DBI og ansvarlig for biobaserede byggevarer i DBI.

- DBI er et bindeled mellem universiteter og byggebranchen, mellem forskning og byggeriet. Med den seneste resultatkontrakt med Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har vi en konkret ambition om at hjælpe byggebranchen med at anvende og udnytte potentialet i biobaserede byggevarer. Så tidligere tiders fordomme om, at vi i DBI er ufleksible eller imod brandbare produkter, er skudt helt ved siden af. Vi udvikler løbende metoderne til det, og det behøver ikke at være dyrt, hvis man gør det på det rette tidspunkt, siger han.

Løse branchens udfordringer 

I de senere år har DBI udviklet en række værktøjer og metoder, som kan bruges til at få biobaserede byggevarer på markedet og ind i byggeriet. Med resultatkontrakten fortsætter DBI med at opbygge kompetencer og erfaring på området.

 - Vi ønsker at være en genvej til markedet og til anvendelse – ikke en omvej. Derfor bruger vi meget tid på dialog med branchen og på at forstå udfordringerne, så vi kan hjælpe med at løse det, som producenter og bygherrer står med. Vi skal demonstrere løsningerne sammen, siger Christian Fundby Schou.

Tænk brand med fra start

Skal man for alvor drage nytte af DBI’s viden og værktøjer, skal begge dele dog anvendes på det rette tidspunkt.

- Den helt store udfordring i branchen er, at man for sent i byggeprocessen – nemlig i detailprojekteringen eller i byggefasen – opdager, at de produkter, man ønsker at anvende, ikke lever op til ydeevnekravene. Det bliver en stopklods for de biobaserede ambitioner. Vi oplever, at der projekteres med løsninger, som simpelthen ikke er dokumenteret i de rette sammensætninger, hvor de afspejler den endelige anvendelse, siger Christian Fundby Schou og fortsætter:

- Ved at bruge brand som designparameter og anvende en funktionsbaseret tilgang til BR18 er der mulighed for at bygge langt uden for de præaccepterede løsninger. Man bør dog søge den nødvendige viden i god tid og indstille sig på, at biobaserede byggevarer typisk ikke har dokumenterede brandegenskaber, hvilket forudsætter, at byggeriet placeres i brandklasse 3 eller 4. Det kan blive dyrt, hvis man pludselig opdager det sent i byggeprocessen, fastslår Christian Fundby Schou.

 Læs hele artiklen 

DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut
Jernholmen 12
2650 Hvidovre
Hvidovre Kommune
Danmark
CVR nummer: DK65196816
P nummer: 1003159124

Kontaktperson

Send til en kollega

0.062