23948sdkhjf

Grunderkanter: Udvalg. Muligheder. Forskelle.

| Medlemsnyhed | Indrykket af Rudolf Ostermann GmbH

Ønsker man at lakere en træplade, kan de åbne skærekanter hurtigt og nemt lukkes med møbelkanter. Til dette formål tilbyder Ostermann særlige grunderkanter af forskellige materialer. Hvilken kant egner sig til hvilket formål?

Med sit glatte og fugeløse udseende er lakerede overflader et særligt elegant indretningselement. Men det er krævende at fremstille lakoverflader. Særligt træpladernes skærekanter skal der arbejdes med. Hvis ikke der træffes passende foranstaltninger, suger bærematerialet hurtigt lakken til sig. På den måde opstår den frygtede appelsinhud. Du kan derfor spare megen tid før lakering af pladen ved at anvende grunderkanter. Ostermann har forskellige løsninger i sortimentet. Du kan også finde en oversigt over alle tilgængelige grunderkanter under søgebegrebet "#Grunderkanter" på Ostermanns hjemmeside www.ostermann.eu.

 Som udgangspunkt altid: Prøvelakering!

På grund af det store udvalg af lakker og laksystemer og de indeholdte opløsningsmidler kan der opstå uønskede kemiske reaktioner, selv ved grunderkanterne. Derfor er det vigtigt at overveje valget af kant grundigt og teste omhyggeligt. Ostermanns eksperter anbefaler som udgangspunkt altid at foretage en prøvelakering, hvor de relevante tørretider overholdes.

Mulighed 1: Melamin-grunderkanter

Grunderkanter af melamin er den billigste løsning, når det handler om at lukke de åbne skærekanter før lakering. De består af melaminharpiksmættet papir. Ostermann tilbyder forskellige farver, tykkelser og bredder. De to melaminkanter Grunderkant MDF-Brown og Grunderkant MDF-Black har et MDF-lignende udseende og passer derfor visuelt perfekt til overfladen på den MDF-plade, der skal lakeres. Arbejdes der med en hvid grunderkant, tilbyder vi en variant i ét lag enten med en tykkelse på 0,3 eller 0,5 mm og en kant i flere lag med en tykkelse på 0,9 mm.

 Mulighed 2: ABS-grunderkanter

ABS-grunderkanter fås i forskellige farver, tykkelser og i enhver bredde op til 100 mm. Den brune variant i MDF-optik egner sig bedst til ubehandlede MDF-plader, mens den hvide ABS-grunderkant er beregnet til plademateriale med hvid grunderfolie. Det kan især anbefales at anvende de grunderkanter, som er primet på begge sider. Et specielt primerlag på overfladen øger hæftelsen. Derfor egner kanterne sig særligt godt til lakering – endda med vanskeligt hæftende lakker, f.eks. på vandbasis. ABS-kanter med primerlag på begge sider fås i sort og hvid. Vigtigt: Kanterne må ikke slibes yderligere eller behandles med opløsningsmidler før lakering. Ellers mister bindemidlet den adhæsionskraft, som er nødvendig for lakeringen.

 Mulighed 3: Exwood-grunderkanter

Exwood-grunderkanter er baseret på en blanding af træfibre og polypropylen (PP). De har den fordel, at de har samme klimatiske egenskaber som pladematerialet. De egner sig derfor særligt til emner, som senere f.eks. på grund af direkte sollys eller lamper udsættes for væsentlig varmepåvirkning. Det betyder i praksis, at kanterne ikke skrumper, selv ikke ved højere temperaturer. Der opstår ingen synlig fuge! Ostermanns Exwood-grunderkanter er flammede og primede på forsiden og egner sig til gængse laksystemer. De må heller ikke slibes eller behandles med opløsningsmidler, da lakken ellers ikke hæfter.

 Til sidst et godt tip: PUR-limning

Ved forarbejdning af grunderkanter anbefaler Ostermanns eksperter altid - så vidt muligt - at bruge PUR-smelteklæber. Det er vigtigt, at den er fuldstændig hærdet før lakeringsprocessen. På grund af de mange forskellige opløsningsmidler kan det i sjældne og uheldige tilfælde ske, at smelteklæbere på EVA-basis angribes af opløsningsmidlerne i lakken. Også derfor er det ved alle lakeringsprocesser nødvendigt med en prøvelakering, herunder den nødvendige tid til hærdning af klæbemidlet og tørring af lakken.

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Rudolf Ostermann GmbH

Schlavenhorst 85
46395 Bocholt
Tyskland
Rudolf Ostermann GmbH

Send til en kollega

0.062