23948sdkhjf

Facaderne beklædt med Thermowood Fyr skal ikke vedligeholdes

| Medlemsnyhed | Indrykket af Södra Timber A/S

Facaden er brandimprægneret med Södras C260 Xteriør, som ikke udvaskes, da det er beskyttet af polymerer.

Kronborg Strands 24 nyopførte liebhaverhuse med lejligheder ligger midt i klitterne og direkte ud til Øresund. De er derfor særlig udsat for vejr og vind, men trods det kan facaderne klare sig helt uden vedligeholdelse. De er beklædt med Thermowood Fyr fra Södra, som ved hjælp af en særlig varmebehandling er gjort naturligt modstandsdygtigt overfor råd og svamp og derfor fungerer som den ideelle klimaskærm til de eftertragtede boliger.

Det har lige fra starten været tanken for bygherrene PFA og PBU, at Kronborg Strand skulle beklædes med ubehandlet træ for på den måde at falde helt naturligt ind i panoramaet af klitter, strand og vand. Men en placering så tæt på havet tærer som bekendt ekstra hårdt på en facade, så det stillede samtidig nogle temmelig store krav til de 12.000 kvadratmeter facadetræ, der skulle monteres på bygningerne.

Gode egenskaber mod råd og svamp
”Valget endte med at falde på Thermowood Fyr. Det har fænomenalt gode egenskaber mod råd og svamp, hvilket gør det velegnet til beklædning af disse facader”, forklarer arkitekt (MMA) og projektleder Bo Rasmussen fra Arkitema Architects, som har tegnet Kronborg Strand.

 ”Den varmebehandling, som træet har fået, bevirker at det ikke kræver vedligeholdelse af nogen art”, tilføjer han.

Ingen udgifter til vedligeholdelse
Det er et afgørende plus, at man har valgt en så vejrbestandig og holdbar løsning, som foruden at være den visuelt bedst egnede sikrer store besparelser på vedligeholdelseskontoen. En overfladebehandlet træfacade kræver normalt vedligeholdelse hvert 5-10 år med store omkostninger til følge, men ejerne af Kronborg Strand kan nu se helt bort fra denne omfattende post.

Brandimprægneret med vejrbestandig C260 Xteriør
Listen over fordele fortsætter. Det anvendte facadetræ er nemlig brandimprægneret med Södras CE-certificerede og vejrbestandige middel, C260 Xteriør, for at kunne honorere de strenge krav til brandsikkerhed. Det brandhæmmende middel udvaskes ikke men bliver inde i træet, eftersom C260 Xteriør er beskyttet af polymerer, som binder midlet permanent til træets cellestruktur. Det er et ufravigeligt krav, at brandimprægneringen ikke bliver udvasket, for hvis det sker, forsvinder de brandhæmmende egenskaber.

Kan klare vejrets påvirkning
Træets brandhæmmende egenskaber lever fortsat op til lovens krav efter mange års påvirkning af vind og vejr. For at kunne dokumentere dette, har man udsat det C260 Xteriør-brandimprægnerede træ for en accelereret vejrtest i et særligt klimakammer, hvor træet udsættes for nedbør og UV-lys.

I pagt med naturen
Kronborg Strand er et ganske enestående boligbyggeri og uden overdrivelse en arkitektonisk genistreg, da man har formået at flette moderne boligbyggeri ind i naturen på dennes præmisser.

  ”Arkitema har minutiøst studeret landskabet langs nordkysten for netop at gøre det hele så autentisk som overhovedet muligt. Husene er desuden vinklet i forhold til hinanden, så det hele virker mere naturligt”, forklarer Bo Rasmussen.

Med den frie udsigt til Øresund, Kronborg Slot og Helsingør Marina har man skabt de perfekte rammer for folk, som ønsker at bo i pagt med naturen. At facaderne af ubehandlet Thermowood Fyr samtidig er med til at integrere bygningerne naturligt i deres omgivelser, gør blot konceptet endnu mere fuldendt.

Vil du vide mere
om C260 brandimprægneret træ, certificeringer og alt det du skal være opmærksom på, når du er ansvarlig for beskyttelse mod brand og tab af værdier og menneskeliv.
Kontakt Jørgen Geel på 4045 4561.

Du kan læse mere om C260 Xteriør her


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Södra Timber A/S

Frydenborgvej 27 N, 1. sal
3400 Hillerød
Danmark
Södra Timber A/S

Send til en kollega

0.125