23948sdkhjf

Nyt banebrydende samarbejde med Teknologisk Institut

| Medlemsnyhed | Indrykket af PKI Supply A/S

PKI Supply har indgået et samarbejde med Teknologisk Institut om at fange formaldehyd inde i lim og hærder. Forventningen er, at projektet vil føre til en ny type lim, som frigiver langt mindre formaldehyd fra de færdige produkter.

Det har længe været et velkendt problem i træindustrien, men industrilimsproducenten PKI Supply og Teknologisk Institut har i fælleskab måske knækket koden til, hvordan man kan bibeholde egenskaberne fra formaldehyd, og samtidig have en minimal afgivelse i de færdigproducerede produkter.

 Det drejer sig om at udvikle et system bestående af lim og hærder, som indeholder en slags 'formaldehydfangere', der sørger for at holde formaldehyden inden i limen efter hærdning.

 - Vores samarbejde med Teknologisk Institut går ud på at udvikle et urealim-system, som kan overholde de fremtidige formaldehyd-krav og samtidig bibeholde kvaliteten i limen - også efter det er hærdet. Vi kender ikke datoen for de skærpede krav til formaldehyd-indholdet, men vi kan se, at udviklingen går i den retning. Derfor er projektet med Teknologisk Institut et forsøg på at være på forkant og imødekomme de nye krav, siger Rasmus Nielsen, Teknisk chef hos PKI Supply.

Hos Teknologisk Institut ser man også positivt på samarbejdet med PKI Supply, som man også tidligere har samarbejdet med om netop formaldehyd.

- Vi er glade for at samarbejde med PKI Supply, fordi de er en virksomhed, som er klar til at innovere på området, hvilket er vigtigt for os. Vi kan se, at vi har en reel problemstilling med formaldehyd fra både forbrugernes side og rent produktionsmæssigt. Vi forventer at komme med en teknologi, der kan løse problemet og samtidig forblive i en prisklasse, som er attraktiv for branchen, siger Søren Sejer Donau, Specialist ved Teknologisk Institut.

 Der er tale om et godt match mellem Teknologisk Institut, som har stor specialviden om kemi, og PKI Supply, som har stor erfaring med at producere miljørigtige lime og hærdere til industrien.

Derfor har samarbejdet også fået opbakning fra Miljøstyrelsen og er blevet bevilget som projekt under Miljø- og Fødevareministeriets Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.

 En løsning, der bibeholder limens kvalitet - uden formaldehyd

Selvom formaldehydafgivelse har været et velkendt problem i træindustrien i mange år, er det

ikke muligt blot at fjerne det helt fra lim og hærder. Det skyldes, at urealime har nogle helt unikke egenskaber, som gør dem velegnede til formspænd og møbelproduktion, da de kan holde formen og samtidig er varmestabile.

 Det nuværende projektsamarbejde mellem PKI Supply og Teknologisk Institut begyndte i februar, og de næste tre år vil de teste og måle en række systemer, hvor man kan optimere formaldehydfangernes effekt.

- Vi skal være med til at teste limen, så vi sikrer os, at den lever op til de kundekrav, vi bliver mødt med. Vi håber naturligvis, at det lykkes os at skabe et færdigt system, så vi kan tilbyde vores kunder en løsning, som vil være til gavn for deres produktion. Og jeg synes, vi er godt på vej, siger Rasmus Nielsen, Teknisk chef hos PKI Supply.

Den samme forventning har Teknologisk Institut.

 - Jeg har en klar forventning om, at vi når godt i mål med projektet. Vi har nogle ideer til, hvordan formaldehydfangere kan se ud og virke, og i projektet vil vi finde den, der virker bedst. Urealimen er jo teknisk set et rigtig godt produkt, og når vi når i mål med den rigtige formaldehydfanger og det rigtige system, vil vi være med til at sikre et meget bedre indeklima, siger Søren Sejer Donau.

Samarbejdet mellem Teknologisk Institut og PKI Supply om at reducere frigivelsen af formaldehyd fra urealime er finansieret af Miljø- og Fødevareministeriets Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP), som støtter udviklingen og anvendelsen af nye effektive miljøløsninger.

Mød PKI Supply på Ligna messen.
PKI Supply står på stand F78 i hal 17 og er klar til at fortælle mere om projektet og den nye lim.

Medlemsnyhed

Indrykket af
PKI Supply A/S

Vesterballevej 29
7000 Fredericia
Danmark
PKI Supply A/S

Send til en kollega

0.047