23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Møbelrestaurering bag ny hofleverandør: Det handler om at gøre sig umage

I sidste måned fik møbelpolstrer Mette Palsteen en helt særlig e-mail fra Hoffet. I forbindelse med H.M. Dronningens fødselsdag havde Dronningen udnævnt hendes virksomhed til ny Kongelig Hofleverandør.

Det er en fornem titel, som kun 100 danske virksomheder har lov til at bruge.

– Jeg vidste godt at den kunne komme, men det er klart, at jeg alligevel ikke havde turdet håbe på det …. Vi er jo bare et lille virksomhed, fortæller Mette Palsteen, som leder firmaets ni ansatte, hvoraf to er lærlinge og tre svende.

– Bekendte opfordrede mig til at søge om titlen, men jeg slog det i første omgang hen og tænkte, at det kan vi da ikke. Men da jeg begyndte at skrive begrundelse og referencerne til, hvad vi har lavet for Kongehuset, blev jeg selv overrasket over, hvor mange ting vi faktisk har udført i de 25 år, vi har leveret til Hoffet.

Ud over opgaver for private udfører virksomheden, som er medlem af arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk, arbejde for en lang række institutioner og virksomheder. Og referencelisten er ganske imponerende, med ambassader, offentlige institutioner, kulturhistoriske bygninger og kirker. Blandt andet Højesteret, Statsministeriet og Christiansborg. Samt naturligvis Kongehuset.

Traditioner går videre til lærlinge
– Det er en fantastisk annerkendelse af at lave godt håndværk og at gøre sig umage med det. I den her tid, hvor vi taler om, hvor de håndværksmæssige traditioner forsvinder hen, er det vigtigt at vi kan føre de klassiske traditioner videre til næste generation af håndværkere. Og det kan man kun, hvis der også er opgaver, der rækker tilbage i kulturhistorien og som kræver noget helt særligt. Så lærer man, at man skal gøre sig umage, være flittig og vedholdende – for der er intet, der kommer let, lyder det fra en tydeligt stolt virksomhedsejer.

Der er kun 100 danske virksomheder, der må benytte den fornemme titel. Tidligere fik virksomhederne et særligt prædikat, fx Kgl. Hofjuveler eller Kongelig Hof-Apotek, men de seneste ti år har Hoffet ikke skelnet mellem de forskellige betegnelser.

Seneste i en fornem række
Virksomhederne får titlen for en periode på 5 år. Derefter skal det vurderes, om betingelserne for tildelingen fortsat er opfyldt. Blandt andet om Hoffet fortsat køber firmaets produkter eller serviceydelser.

Skifter virksomheden direktør eller ejer bliver det også vurderet om prædikatet Kongelig hofleverandør kan fornyes.

En af de første tildelinger blev givet til Carlsberg for over 100 år siden, mens de seneste netop er givet til grossistvirksomheden Inco og tapetserer og medlem af Dansk Håndværk, møbelrestauratør Mette Palsteen.

Strikse krav til brug af kongekronen
– Nu skal kongekronen og den fornemme titel på vores materialer og placeres på butiksvinduet i Willemoesgade. Men først skal der laves tegninger og skitser, som skal sendes til Hofmarskallatet til godkendelse, fortæller Mette Palsteen.

Som Hofleverandør får virksomheden mulighed for at bruge en kongekrone ved sit firmanavn. Men der er strikse krav til, hvordan det skal gøres. Kronen og firmanavnet skal altid stå sammen. Kongekronen skal placeres øverst, derefter følger prædikatet og nederst firmanavnet. Kongelig kan forkortes til Kgl. og kongekronen må ikke anvendes alene eller indgå som en del af et firmalogo.

Dansk Håndværk
Islands Brygge 26
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK76065314
P nummer: 1002479704

Kontaktperson

MF
Morten Frihagen
Direktør
mf@dhv.dk

Send til en kollega

0.047