23948sdkhjf

Er du ikke helt skarp på ATEX, så få her et overblik

| Medlemsnyhed | Indrykket af Eegholm A/S

Få svar på 4 ofte stillede spørgsmål omkring ATEX. Hvad betyder ATEX? Hvornår er der krav om zone-klassificering? Hvilke krav er der til dokumentation?

Hvad er ATEX?
ATEX står for ”ATmosphère EXplosf”. Det er fransk og betyder ”eksplosiv atmosfære”.

ATEX direktiverne – indretningsdirektivet 94/9/EF og brugerdirektivet 1999/92/EF skal sikre det omgivende samfund mod farer og skader fra eksplosionsfarlige installationer. Sikre et forbedret arbejdsmiljø og en øget beskyttelse af arbejdstagere.

I de arbejdsmiljøer hvor der arbejdes med f.eks. gas, støv eller dampe, skal der laves en udvidet APV og en zone-klassificering omkring arbejdsstedet så man sikrer at der ikke er eksplosionsfare.

Har du brug for et hurtigt overblik?

Grafisk overblik for eksplosiv atmosfære

 

Hvem må reparere EX udstyr og installationer?
Det er kun kvalificerede personer, som må udføre reparationer på EX udstyr og installationer.

På vores værksted har vi uddannet personale til at udføre reparationer på EX udstyr.

Reparationer skal udføres efter fabrikantens anvisninger, hvis disse ikke følges kan man ikke være sikker på at certifikatet er gældende.


Hvornår er der krav om zone-klassificering?
Hvis du har brandfarlige stoffer skal du vurdere om de kan skabe en eksplosiv atmosfære.

Det kan være dampe og gasser blandet med luft. Det kan være støv som kan blandes op med luft. Det kan være en tåge af fine brandbare dråber.

Du skal vurdere hvor, hvordan og hvornår de brandfarlige stoffer kan blive blandet op med luften og skabe en eksplosiv atmosfære. 

Hvis ikke du kan afvise at der kan skabes eksplosive atmosfærer, så skal du lave en zone-klassificering.

 

Hvilke zoner er der?
Overblik over zoner og kategorier

Zone 0 / Kategori 1, G
Område, hvor der vedvarende, hyppigt eller i længere tid kan være en eksplosiv atmosfære bestående af en blanding af luft og brandfarlig gas, damp eller tåge.

Zone 20 / Kategori 1, D
Område, hvor der vedvarende, hyppigt eller i længere tid kan være en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft.

Zone 1 / Kategori 1 eller 2, G
Område, hvor der under normal drift lejlighedsvis kan forekomme eksplosiv blanding af luft og brandfarlig gas, damp eller tåge.

Zone 21 / Kategori 1 eller 2, D
Område, hvor der under normal drift lejlighedsvis kan forekomme en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft.

Zone 2 / Kategori 1, 2 eller 3, G
Område, hvor der under normal drift sandsynligvis ikke forekommer en eksplosiv atmosfære bestående af en blanding af luft med brandfarlig gas, damp eller tåge og, hvis den opstår vil det kun være i kort tid.

Zone 22 / Kategori 1, 2 eller 3, D
Område, hvor der under normal drift sandsynligvis ikke forekommer en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft og, hvis den opstår vil det kun være i kort tid.

Et hurtigt overblik
WEG – leverandør af bl.a. ATEX motorer – har lavet en guide for eksplosiv atmosfære.


Fik du ikke besvaret alle dine spørgsmål, kan du læse mere på Beredsskabsstyrelsens hjemmeside eller kontakte Gunnar på tel 4059 8508.

Du kan også læse mere om eksplosionssikre motorer fra F&G og WEG på vores hjemmeside.

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Eegholm A/S

Grundtvigs Allé 165-169
6400 Sønderborg
Danmark
Eegholm A/S

Send til en kollega

0.11