23948sdkhjf

Europas pyromaner

[i]Fordi afbrænding af træ prioriteres højere end genanvendelse, kaldes danskerne for Europas pyromaner. Er det fair? Og hvordan kan vi gøre det bedre? spørger branchedirektør Lasse Jensen i lederen i Fagbladet Træ og Industri.[/i]
I en kronik om emballageafgiften angiver Peter Skov, direktør i Plastindustrien i Danmark, at vores EU-kolleger drillende kalder os for Europas pyromaner, fordi vi i praksis prioriterer forbrænding over genanvendelse, fortæller branchedirektør Lasse Jensen i lederen af dette nummer af Fagbladet Træ og Industri.

Sveriges og Finlands statsministre har udnævnt træet til at blive det vigtigste byggemateriale i Europa frem mod 2010. Finlands statsminister er endda gået så vidt som til at kalde træ »det grønne guld«. Hvad gør vi så i Danmark? Vi gør alt for at virke så miljøvenlige som muligt, men gør vi det på den rigtige måde?

Europas pyromaner? Lasse Jensen, TA, stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor vi i Danmark afbrænder træ fremfor at bruge det i byggeri og produkter.Noget kunne tyde på, fortsætter Lasse Jensen, at EU-kollegerne ved at give os øgenavnet som Europas pyromaner har gennemskuet, hvad det er vi gør og sætter stort spørgsmålstegn ved det fornuftige ved fremgangsmåden. Ud fra en beskæftigelsesmæssig vinkel er det ikke fornuftigt, idet der ved forarbejdning af 1 ton tørt træ skabes 25 arbejdspladser i træ- og møbelindustrien for hver én, der skabes i energisektoren, fastslår branchedirektør Lasse Jensen fra Træets Arbejdsgiverforening.

Forsvaret for afbrændingen af træ er ifølge Lasse Jensen, at afbrændingen af træ er CO-neutral, hvis altså tilvæksten af træ er større end afbrændingen, eller hvis afbrændingen af træ udsættes ved øget anvendelse af træet i produkter og byggeri, således at tilvæksten af træ kan følge med afbrændingen. Lasse Jensen påpeger, at vi afbrænder også andet end marginalt træ i stedet for at anvende det i industrien og byggeriet. Dermed får vi ikke den optimale miljøløsning, ej heller optimal udnyttelse af træet til skabelse af arbejdspladser. Den bedste måde at skabe optimal udnyttelse af træet vil altså være at sikre, at det var det marginale træ, der blev brændt af, samt at vi anvendte mere træ i byggeriet og i produkter. Herved kunne vi sikre maksimal CO2-optagelse og beskæftigelse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062