23948sdkhjf

0104 TA: Styr på formaldehyden i Danmark

Artikel fra Træ og Industri - Januar 2004
Af konsulent Christian Kofod Træet Arbejdsgiverforening

I slutningen af november 2003 omtalte gratisavisen Urban samt Danmarks Radio to undersøgelser fra hhv. England og USA, der havde undersøgt hyppigheden af kræfttilfælde blandt mere end 35.000 arbejdere.

I England var der tale om en opfølgning af en 11 år gammel undersøgelse af 14.014 mænd - alle ansat efter 1937 hos seks forskellige virksomheder. Fem af de seks deltagende virksomheder i undersøgelsen producerede formaldehyd. Den sidste virksomhed forarbejdede importeret formalin. Der var altså ingen træ- eller møbelvirksomheder blandt de deltagende virksomheder.

Undersøgelsen viste, at der pr. 31. december 2000 var registreret 5.186 dødsfald blandt de undersøgte. Af disse var to døde af kræft i næse- og bihuler mod de 2,3, der statistisk kunne forventes, og 1 af kræft i næsesvælget (2,0 forventet). Dødeligheden af lungekræft blandt arbejdere, der blev udsat for formaldehyd, var højere end landsgennemsnittet.

I den engelske undersøgelse var der ikke overbevisende bevis for, at arbejderne havde større risiko for at få kræft. Selv om en meget begrænset stigning af kræft i næse- og bihuler samt kræft i næsesvælget ikke blev afvist, så vakte en potentiel stigning i risikoen for lungekræft større bekymring.

I USA er der foretaget en lignende undersøgelse, der omfattede 25.619 arbejdere, der alle var ansat i industrien før 1. januar 1966 hos 10 forskellige virksomheder hvoraf kun 1 producent havde relation til træ- og møbelindustrien, idet virksomheden producerede krydsfiner.

I denne undersøgelse, hvor fokus var rettet mod leukæmi, fandt amerikanerne ud af, at udsættelse for formaldehyd kan forårsage leukæmi hos mennesker. Samtidig drog de dog de bemærkninger, at lignende undersøgelser ikke havde draget denne parallel, hvorfor man skulle passe på med at drage entydige konklusioner.

I Danmark har vi været opmærksomme på formaldehydproblematikken siden 70'erne. Her registreredes for første gang en række formaldehydrelaterede indeklimaproblemer i såvel boliger som skoler og institutioner.

I 1980 kom derfor de første regler for formaldehydindhold i træplader, der indeholder formaldehydbaserede lime. Siden da er reglerne skærpet flere gange. P.t. accepterer Arbejdstilsynet højst en koncentration af formaldehyd på 0,15 mg/m3 i indeklimaet. Grænseværdien for industrielle arbejdspladser er imidlertid 0,4 mg/m3.

Jens Østergaard, der er centerleder hos BST Thy-Mors-Salling og har stor erfaring inden for træ- og møbelindustrien, fortæller, at han ikke oplever koncentrationer i træ- og møbelindustrien, der ligger over 0,15 mg/m3. Jens Østergaard mener således ikke, at træ- og møbelindustrien i Danmark har problemer med formaldehyd i arbejdsmiljøet.

I Danmark har Miljøstyrelsen allerede angivet, at formaldehyd kan være kræftfremkaldende. Dette er også en af grundene til at Arbejdstilsynet arbejder med meget lave grænseværdier.

TA er ikke i tvivl om, at formaldehyd er et problematisk stof, der skal holdes på et minimum i arbejdsmiljøet. Samtidig er TA dog sikker på, at den fokus, der har været og stadig er på stoffet, i høj grad sikrer medarbejdere og brugere af træprodukter mod unødige gener og skader på helbredet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078