23948sdkhjf

Vellykket turnaround hos NJA Furniture

Første regnskabsår siden konkursen i det gamle NJA Møbler er afsluttet med et plus på 1,9 mio. kr. efter skat. En satsning på nye møbler i MDF har givet et vigtigt rygstød.
- Vi er efter omstændighederne kommet fornuftigt igennem en turnaround, og jeg synes, at vi har fået en god platform for fremtidig produktion af møbler i Danmark.

Det siger Allan Overgaard, der som administrerende direktør har haft ansvaret for at føre den nordvestjyske møbelfabrik gennem en turbulent tid. Han blev ansat på posten i juni 2011, da NJA Furniture opstod i kølvandet på konkursen i det gamle NJA Møbler. Her havde Allan Overgaard været salgsdirektør, men efter rekonstruktionen var der brug for nye ledelsesmæssige kompetencer:

- Det var en naturlig udvikling. NJA Møbler havde altid været produktionsmæssigt drevet. Det der skulle til, var et fokus på, hvad vi kan sælge frem for, hvad vi selv synes, vi er dygtige til at lave, forklarer Allan Overgaard til Wood Supply.

Forretningsmodel med tre grundpiller
NJA Furnitures første regnskabsår blev afsluttet den 31. maj med et positivt resultat efter skat på 1,9 mio. kr. efter et år med stor vækst. Baggrunden for fabrikkens fremgang skyldes ifølge Allan Overgaard tre faktorer. For det første er salgsindsatsen koncentreret omkring de allerstørste aktører i England, Tyskland og Frankrig, og det betyder, at 90 procent af NJA’s produktion er ordrebaseret. Med andre ord er lagerbindingen minimal, hvilket er af stor betydning i en branche, der har mistet flere hæderkronede virksomheder på netop dén konto.

For det andet arbejdes der benhårdt på at nedbringe omkostningerne og optimere driften i produktionen. I den forbindelse har NJA foretaget investeringer for 1,4 mio. kr., og ifølge Allan Overgaard har man i dag et setup, der muliggør den storskalaproduktion, som er omdrejningspunktet for fabrikkens strategi.

- Vi har efterhånden opbygget en fornuftig platform, der muliggør produktion af møbler i Danmark. Men det er svært. Marginerne er små, og der skal kæmpes hårdt. Udgifterne stiger løbende, og vi skal ud at finde en kvart procent hver eneste dag for at være med, forklarer han.

Den tredje – og mindst lige så væsentlige – faktor er produktudvikling. I erkendelse af at efterspørgslen på fyrretræsmøbler nok aldrig når tidligere tiders niveau har NJA investeret betydelige ressourcer i design af MDF-møbler. I samarbejde med virksomhedens største kunder er sortimentet løbende blevet udvidet, og i indeværende regnskabsår forventer Allan Overgaard, at de nye møbler vil bidrage med cirka en tredjedel af omsætningen.

- Vi er gået fra udelukkende at være en producent af traditionelle fyrretræsmøbler til også at fokusere på nyt og mere spændende design. Dermed ikke sagt, at markedet for fyrretræsmøbler forsvinder – det tror jeg ikke, det gør – men fornyelse er vigtig, og vi er i dag langt mere på forkant med udviklingen, forklarer direktøren.

En udfordring at få organisationen på plads
Beslutningen om at satse på nye produkter var en afgørende årsag til, at salget steg markant i 2011/12. Det betød, at NJA i løbet af ganske kort tid skulle ansætte 30-40 mand. Sammenlignet med det afsluttende regnskabsår i det gamle selskab var der tale om en stigning i omsætningen på cirka 35 procent, og det var en stor udfordring at følge med væksten, fortæller Allan Overgaard.

- Nu er der efterhånden kommet ’ro på bagsmækken’, og vi kan fokusere på at producere til de rigtige priser. Vi har en meget stor ordrebeholdning, som i hvert fald dækker resten af året, og samtidig har vi en volumen og en kapacitet, der gør, at vi kan optimere. Omsætningen stiger hele tiden, og det gør det noget nemmere at arbejde med, siger han.

Samtidig er der indgået aftale med de ansatte om variabel arbejdstid, hvilket gør produktionen langt mere fleksibel og reducerer behovet for vikarer og dyre overarbejdstimer. Henover efteråret, hvor der traditionelt er højsæson for produktion af møbler, har fabrikken således øget den ugentlige arbejdstid til 40 timer:

- Det er en rigtig god aftale for alle parter, og det er den slags fleksibilitet, der skal til for at producere herhjemme. Vi øger vores kapacitet med 10-12 procent i travle perioder uden større omkostninger, og vi slipper for at fyre folk til foråret, fordi der til den tid er opsparet en masse timer til afspadsering, forklarer Allan Overgaard, der i det nye regnskabsår forventer en omsætning på niveau med 2011/12. Med afsæt i de driftsmæssige forbedringer forventer han dog samtidig øget indtjening.

- Vi er kommet godt i gang og forventer at fastholde bemandingen omkring de nuværende 125 medarbejdere. Det er positivt, men omvendt ved vi også godt, at vi skal slås hver evig eneste dag for at få tingene til at balancere. Men vi har platformen til at få en fornuftig forretning ud af det, slutter NJA-direktøren.

HOVEDTAL NJA FURNITURE A/S
30. maj 2011 - 30. juni 2012
i t.kr.
Nettoomsætning 149.084
Bruttoresultat 8.730
Driftsresultat 2.809
Resultat af finansielle poster -336
Resultat før skat 2.473
Resultat efter skat 1.876
Samlede aktiver 45.337
Investeringer i materielle anlægsaktiver 14.048
Egenkapital 6.876
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078