23948sdkhjf

Klumme: Brug EU-tømmerloven som et springbræt

EU's skærpede indsats mod ulovligt træ er alle tiders anledning til nye grønne ambitioner i danske virksomheder.
Om et halvt år – eller mere præcist 3. marts 2013 – bliver det endegyldigt ulovligt at handle med ulovligt træ i EU-landene.

Hos FSC Danmark hilser vi EU’s lille skridt på vej mod ansvarlig skovbrug velkommen og opfordrer samtidig danske virksomheder til at bruge de nye krav som løftestang for større grønne ambitioner.

Slut med ulovligt træ
European Timber Regulation (EUTR) er EU's nye lovgivning om træ og papir. EUTR-reglerne træder i kraft 3. marts 2013 og betyder i praksis, at alle som importerer træ- og træbaserede produkter til EU-markederne skal kunne dokumentere lovlig oprindelse af træet.

Det gælder også skovejere i EU, som bringer træ på de europæiske markeder. På den måde lægger EU sig med EUTR op ad den ældre, amerikanske Lacey Act fra 2008.

Grib chancen!
Vi oplever i høj grad frustrationer hos danske virksomheder, som nu skal til at løfte bevisbyrden for en lang række af de træ- og papirprodukter, der importeres til EU. Man er irriteret over endnu et niveau af dokumentation og har nok at gøre med at gennemskue de fremlagte retningslinjer og konsekvenser.

Vi siger ”grib chancen”. Dette er alle tiders anledning til at få dokumenteret materialeoprindelsen i jeres virksomhed. Hvorfor ikke betragte EUTR-kravene som et springbræt til at nå nye mål på indkøb?

Lovlighed er ikke bæredygtighed
Desværre retter lovlighedskravene i EUTR jo kun i mindre grad op på de globale skovproblematikker. I mange lande er det nemt at få tilladelse til ikke-bæredygtig skovdrift, og her vil EUTR højst sandsynlig ingen effekt have. Det er nemlig den nationale lovgivning, i det land træet fældes i, som definerer begrebet ”lovlighed”. Og er lovgivningen her svag, så kan sociale og miljømæssige hensyn i skovdriften være helt udeladt.

EU anerkender dog, at fx certificering som en god praksis i skovsektoren kan anvendes som et redskab, når virksomheder skal vurdere risikoen af importeret træ. Og vælger virksomheder at bruge FSC-certificering, som dækker de fleste EUTR-krav på lovlighed, så kan virksomhederne også være sikker på en bæredygtig oprindelse, da der er taget sociale og miljømæssige hensyn med FSC. På den måde er man også mere fremtidssikret i forhold til nye krav på miljø og sporbarhed.

Brug krudtet på certificering
I stedet for at bekymre sig om de ekstra udgifter til dokumentation og EUTR mener vi i FSC Danmark, at tiden er inde til at tænke på at investere. Man kan jo vælge at putte pengene og energien fra EUTR-dokumentation over i en certificering, der går længere end lovlighed, og dermed opnå nye markedsfordele, bedre grøn profil og en god kundehistorie. En certificering er ofte en positiv oplevelse, og vores undersøgelser viser, at certificering oftest giver nye kundemuligheder.

Vi oplever da også allerede nu, at flere bliver certificeret grundet EUTR og ikke stiller sig tilfredse med lovlighed men har højere ambitioner.

Vi tror, at EUTR kan åbne døren for nytænkning og udvidelse af de danske træ- og papirvirksomheders materialeomtanke, og vi står selvfølgelig til rådighed for spørgsmål.

Læs mere om EUTR og FSC på www.fsc.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111