23948sdkhjf

Møbelklassiker genoplives i Østjylland

Efter 30 år uden for produktion er fremstillingen af tre møbelklassikere fra Illum Wikkelsøs ”V11”-serie blevet genoptaget. Bag denne hyldest står Stouby Furniture.
Illum Wikkelsø (1919-1999), født Kristian Illum Wikkelsø, var en dansk møbelarkitekt fra den generation af designere, der gjorde dansk møbelkunst verdenskendt i 1950-60’erne under begrebet ”Danish Design”.

Han hentede inspiration fra det danske landskabs rene linjer og bløde bølger og genskabte den skønhed, han fandt i miljøet omkring sig. Wikkelsøs design er enkelt og elegant og inspireret af naturlige, organiske former kombineret med en høj grad af funktionalitet.

Wikkelsø står bag flere af nutidens anerkendte klassikere. Han er mest kendt som ’the cabinetmaker’ for sit design af skænke og reoler, men blandt hans mest kendte møbler hører også hvilestolen fra ”V11”-serien og en gyngestol. Desuden er han kendt for at udtale, at man kan sidde på forskellige måder i en stol og stadig sidde behageligt – han sad aldrig selv ret op og ned.

En hyldest til Wikkelsø
Efter 30 år uden for produktion har Stouby Furniture valgt at genoptage fremstillingen af V11-serien. Serien fra 1965 består af en trepersoners sofa, en hvilestol og en skammel.

- Udover, at V11-serien passer perfekt ind i vores tid med sit design, var serien ukonventionel for sin tid. Da dette matcher vores tilgang til møbeldesign, har vi valgt at hylde Illum Wikkelsø ved at genskabe serien efter nøjagtigt samme metoder og tegninger med fokus på detaljer, komfort og håndværk, som Illum Wikkelsø lagde til grund for de oprindelige produktioner, siger Lars Hovgaard salgs- og marketingdirektør i Stouby Furniture.

Stouby Furniture har base i Løsning og blev stiftet i sommeren 2009 i kølvandet på konkursen i Stouby Møbler, hvis historie har rødder tilbage til 1909. Det nye Stouby er kommet godt fra start med mindre overskud i både 2010 og 2011.

FAKTA OM ILLUM WIKKELSØ OG V11
Kristian Illum Wikkelsø er oprindeligt udlært snedker i 1938 fra Fåborg Tekniske Skole. Herefter studerede han videre på Kunsthåndværkerskolen, hvorfra han dimitterede i 1943. De næste to år arbejdede han som snedker og møbelpolster hos Knud Christiansen i Aarhus.

Indtil han startede egen tegnestue i 1954, arbejdede Wikkelsø som arkitekt hos snedkermester Jacob Kjær og arkitekt Peter Hvidt. Igennem sit liv arbejdede han udelukkende sammen med de bedste designere og møbelproducenter og havde et livslangt samarbejde med snedker og producent Holger Christiansen. Wikkelsø fortsatte sit arbejde indtil sin død i februar 1999.

Illum Wikkelsø skabte V11-serien tilbage i 1965 hos snedker Holger Christiansen i Aarhus. Serien består af en sofa, en hvilestol og en skammel. Wikkelsøs grundprincip var, at en stol skal kunne omfavne menneskekroppen, tilfredsstille øjet og på samme tid være solid og tidløs. V11-serien er derfor indbegrebet af god komfort kombineret med solidt håndværk, hvor detaljerne er i højsædet.

Hvert møbel har smukke kurver og lige linjer, der ender i elegant afrundede kanter. Sofaen er langstrakt med dybt sæde og lav ryg, der med sine indrykkede ben, var banebrydende for sin tid. Den tilhørende hvilestol besidder de samme kvaliteter som sofaen med dybt sæde. Stolen adskiller sig dog ved, at stolebenene forlænger stoleryggens linje ned til gulvet og kan derfor betragtes som et selvstændigt møbel, der ikke blot er en mindre udgave af sofaen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094