23948sdkhjf

Det offentlige halter efter på indkøb af certificerede produkter

En ny undersøgelse fra FSC Danmark viser, at det offentlige spørger mindre efter bæredygtige produkter, og at salget oftere ender med ikke at være certificeret.
Undersøgelsen, der er foretaget blandt forhandlere og producenter af FSC-certificerede produkter, viser, at mere end 80 procent af de adspurgte har oplevet efterspørgsel på bæredygtige produkter fra private indkøbere. Fra det offentlige er det kun 47,9 procent.

I 2010 udkom den nuværende offentlige indkøbsvejledning for træ og træbaserede produkter, og hos FSC Danmark påpeger man, at daværende miljøminister Karen Ellemann dengang sagde, at:

- Offentlige indkøbere bør selvfølgelig købe lovligt og bæredygtigt træ. Og derfor skal det være normen for leverancer til det offentlige, at træet er dokumenterbart lovligt og bæredygtigt produceret.

Dette stemmer imidlertid langt fra overens med undersøgelsens resultater, der peger i retning af en meget lav efterspørgsel på certificerede produkter fra de offentlige indkøbere.

Lovkrav vil øge udbuddet
Undersøgelsen viser desuden, at flere virksomheder er klar til at levere produkterne. En ud af fire har inden for de sidste to år budt FSC-mærkede produkter ind til et offentligt udbud, men kun 24 procent af disse vandt udbuddet.

77,4 procent af respondenterne svarer, at de vil kunne leve op til efterspørgslen og levere bæredygtige produkter, hvis al offentlige indkøb fremover blev underlagt et lovgivningsmæssigt krav om at købe bæredygtigt. Knapt halvdelen vil kunne leve op til en sådan efterspørgsel efter 2-4 år, mens 15,4 vil kunne leve op til det efter 1-2 år.

Prisforskellen er beskeden
Prisen begrundes ofte som årsagen til, at et indkøb i den sidste ende ikke bliver certificerede produkter. FSC's nye undersøgelse viser dog, at prisforskellen på certificerede og ikke-certificerede produkter hos cirka halvdelen af respondenter er beskeden og ligger på 0-5 procent.

Tallene bekræfter konklusionen i den grønne tænketank Concito’s rapport ”Grønne indkøb i den offentlige sektor – potentialer og barrierer”. Ifølge rapporten er der ingen prismæssige begrundelser for ikke at stille ambitiøse krav om grønne indkøb. Faktisk sparer man i nogle lande penge ved at stille store krav, når man ser på klima og miljø ud fra de helt store samfundsøkonomiske udregninger.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen af grønne indkøb hos det private og offentlige Danmark er foretaget af FSC Danmark i marts-april 2012. Undersøgelsen resulterede i 101 besvarelser og dermed en repræsentativ undersøgelse for gruppen.

Alle adspurgte var enten FSC-certificerede virksomheder eller godkendte forhandlere. Undersøgelsen havde en svarprocent på 57 procent. Flere end 90 procent af producenterne og forhandlerne er leverandører af FSC-mærkede produkter til det private, mens 68,2 procent er leverandører til det offentlige.

Læs også: Lang vej til mål for bæredygtigt træ

Kilde: FSC Danmark

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109