23948sdkhjf

Fra fyrretræsmøbler til vindueskomponenter

På få år styrtdykkede markedet for fyrretræsmøbler. Hos Partas fandt man en livline i vinduesbranchen, og Spøttrup-virksomheden kan nu se tilbage på et vellykket brancheskift.
I takt med at flere og flere kunder drejede nøglen om, blev vestjyske Partas for godt fire år siden tvunget til at tænke i nye baner.

Virksomheden, der på toppen beskæftigede flere end 100 mand, mistede i 2007 sin største kunde, der stod for godt 85 procent af den samlede omsætning.

Organisationen var i tiden herefter skåret helt ind til benet, men i dag beskæftiger Partas 35 medarbejdere. Redningen for de to indehavere; Kim Nielsen og Erik Kuhr Sørensen, har været et succesfuldt indtog i vinduesbranchen – som leverandør af pladedøre og fyldninger til vinduesfabrikkerne.

- Vi har været den helt store tur igennem med udskiftning af samtlige maskiner, og har omstillet og moderniseret løbende siden 2007. Men vi har samtidig formået at tjene penge, siger Kim Nielsen med henvisning tre regnskabsår i træk med sorte tal på bundlinjen – senest i 2010/11, hvor det blev til et plus på 1,1 mio. kr.

Erfaring med krisehåndtering
At Partas endte i vinduesindustrien er faktisk lidt af en tilfældighed. Kim og Erik fik en forespørgsel fra en vinduesfabrik på en specifik opgave. Det førte siden til flere opgaver for samme kunde, og dermed var vejen for et brancheskift banet.

- Vi gik ind i en branche, som vi ikke vidste noget om, og spurgte; ”hvad kunne I tænke jer?”. Jeg er overbevist om, at vi har overlevet på at være meget lydhøre over for kunderne, vurderer Kim Nielsen.

Et brancheskift er sjældent nogen nem opgave, og det har det heller ikke været for Partas. Men den vestjyske underleverandør har gennem hele processen alligevel insisteret på at klare det hele selv – frem for at hente viden ind udefra.

- Mange ville sikkert hente en kompetent vinduesmand som noget af det første – det gjorde vi ikke. Vi havde den holdning, at krisehåndtering var vi bedre til selv, fordi vi i møbelbranchen allerede havde oplevet krisen på egen krop. Da krisen kom til vinduesbranchen, havde vi allerede trimmet fabrikken i det omfang, det var nødvendigt.

Indtjening stiger i faldende marked
Den nødvendige viden om branchen er således, med Kim Nielsens ord, ”tillært undervejs”, og den stigende aktivitet har Partas stort set været i stand til at håndtere med en fast bemanding på omkring 35 ansatte. Det skyldes, at virksomheden – i takt med et stigende erfaringsgrundlag og den løbende udskiftning af maskinparken – er blevet bedre til at udnytte sine ressourcer.

Det smitter fortsat af på bundlinjen, og Kim Nielsen forventer derfor yderligere fremgang, når 2011/12-regnskabet afsluttes ved udgangen af juni måned.

- Vi forventer et resultat, der er en smule bedre end sidst. Vi har brugt en masse penge undervejs på at gøre tingene bedre, så i et faldende marked stiger vores indtjening, forklarer han.

Et fjerde ben at stå på
Partas’ kerneforretning er produktion af fyldninger og dørplader i både plast, aluminium og træ. Virksomheden har dog undervejs udvidet paletten med pladebukning og går netop nu med overvejelser om at tage yderligere aktiviteter ind.

- Der er sket meget, siden jeg kom ind som medejer i 2006, og det bliver der også ved med fremover. Vi ønsker et fjerde ben at stå på, for ikke igen at stå i en situation hvor vi er sårbare. Det kræver, at vi er omstillingsvillige, men det viser vores historik i høj grad også, at vi er, fastslår Kim Nielsen.

Hverken han eller Erik Kuhr Sørensen ønsker dog at afsløre, hvad de konkret går med af overvejelser. Til gengæld er det ingen hemmelighed, at Partas inden for en overskuelig fremtid vil begynde at arbejde med udlandet:

- Vi skal i gang med eksport. I første omgang på nærmarkederne i Norge, Sverige, England, Tyskland. Om et år skulle vi meget gerne være i gang, afslører Kim Nielsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093