23948sdkhjf

Danske køkkengreb bliver cirkulære – og flere følger trop

Et stigende antal henvendelser fra bl.a. interiørproducenter fylder på kontoret hos certificeringsorganet Vugge til Vugge

Danske Furnipart har netop modtaget en Cradle to Cradle-certificering for sine greb til køkken og bad, der nu kan anses for at være cirkulære.

Og Furnipart er langt fra de eneste i branchen, der har fået interesse for genbrug. 

Den ene virksomhed efter den anden retter for tiden blikket mod certificeringen, der arbejder for mere ansvarlig produktion gennem cirkulær økonomi.

Både på verdensplan og i Danmark vokser interessen.

Antal aktive Cradle to Cradle certifikater og Material Health Certifikater de sidste fem år. 2018 viser det foreløbige antal pr. 30. oktober. Der er allerede kommet flere til. Kilde: Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

Antal aktive Cradle to Cradle certifikater og Material Health Certifikater de sidste fem år på verdensplan. 2018 viser det foreløbige antal pr. 30. oktober. Der er allerede kommet flere til. Kilde: Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

Særligt inden for det seneste halve til hele år har flere og flere danske virksomheder rettet deres opmærksomhed mod certificeringen.

Det fortæller Annette Hastrup, ejer og administrerende direktør i Vugge til Vugge, der er den eneste virksomhed i Norden, som er akkrediteret til at uddele certifikaterne:

- Der sker rigtig meget lige nu. Vi får mange henvendelser fra virksomheder, der er interesseret i certificeringen, siger hun til Wood Supply.

Hun nævner, at det særligt er indenfor byggematerialer og interiør, at interessen er størst.

Lige nu er der 31 danske certificeringer fordelt på 15 virksomheder, og selvom det umiddelbart kan lyde af få, er det ikke Annette Hastrups opfattelse:

- Certificeringen er stadig ret ny, og det er også først de seneste år, at folk har fået øjnene op for cirkulær økonomi. 

- Samtidig er det en meget krævende certificering. Det handler om meget mere end at få et mærke, fordi virksomhederne også vinder sig til at sikre løbende forbedringer, siger hun om certificeringen, som Vugge til Vugge tog til sig i 2014. 

En enkelt certificering dækker da heller ikke blot over et enkelt produkt. Egetæpper har eksempelvis 12 certifikater, der dækker over 49 produkter eller tæppeserier.

Furnipart blandt frontløberne
Som et af de nyeste medlemmer i Cradle to Cradle-familien er Furnipart stolt af sin kinesiske produktion af aluminiumsgreb, der netop er blevet godkendt.

- Vi har valgt at omlægge til cirkulær økonomi for at kunne se os selv i øjnene, når talen falder på produktionsmetoder. At vi opnår en certificering på vores produktion i Kina gør os særligt stolte og er med til at rokke ved den gængse opfattelse af Kina som produktionsland, siger administrerende direktør i Furnipart, Rasmus Byriel.

Han er overbevist om, at Cradle to Cradle har været den rigtige certificering at gå efter:

- Vi har vurderet, at Cradle to Cradle-certificering er den bedste måde at imødekomme den stigende internationale efterspørgsel på dokumenteret bæredygtighed. Det skaber troværdighed om vores brand, og det er godt for vores forretning, siger han.

Samme optimisme finder man hos Annette Hastrup:

- Der sker så meget på det her felt lige nu, og virksomhederne begynder at erkende, at der er brug for dokumentation for at kunne kalde sig bæredygtig, siger hun.

Furniparts certificering er sket umiddelbart efter, at regeringen i september fremlagde en ny strategi til at sikre mere cirkulær økonomi.

Regeringens skønner, at en omstilling til cirkulær økonomi kan få nettoeksporten til at stige med 3-6 procent i 2035.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125