23948sdkhjf

Nu må samtalekøkkenet gerne flytte hjemmefra

David Wedege er journalist og nyhedsredaktør for Wood Supply.

Det er forunderligt, at Kvik i 1999 kunne lancere et begreb, der har holdt så meget fast som et fastskruet greb i en køkkkenskuffe.

Du ved, sådan en dims, der i årevis har været 'forbudt' at have i køkkenets grebsfrie tidsalder.

Begrebet er: Samtalekøkken.

Som siden har været priset af mange for at bringe familier sammen, når de endelig har tid til hinanden. Og udskældt af mange for at være den renskurede og stiliserede familiekulisse, man mikroopvarmer sin færdigmad i.

Samtalekøkkenet fylder 18 år i år, så nu kan det godt flytte hjemmefra.

Og bemærk, at jeg ikke siger, det er dødt. Det er ikke spor dødt.

Sønnike har bare længe siddet i vindueskarmen og stirret ud af udlængsel, og far og mor har haft travlt med andet. Ham den store passer jo fint sig selv.

Og sammenligningen med knægten holder. For han passer vitterlig sig selv. Samtalekøkkenet satte en standard, hvor køkken-alrummet blev til ét, og det går igen i adskillige nye boligbyggerier.

Derfor taler vi ikke om det længere. Samtalekøkkenet. For det er der bare, og man snakker i det, sidder på det og drikker kaffe.

Det er svært at fastslå afløseren, det nye paradigme. Men meget kunne pege i retning af, at det handler om funktion, og det er nærmest bøtten, der bliver vendt igen.

Samtalekøkkenet gjorde op med køkkenet som værkstedet, hvor kun funktion talte.

Så blev samtalekøkkenet udskældt for at være en kulisse.

Det nye er, at funktionerne kommer ind i snakkekøkkenet. Man ser emhætter, der ligger i samme niveau som kogepladerne, elevation i både hele køkkener og i skabe.

Digitale ovne og køleskabe, der er helt pinligt selvbevidste om, hvad de har gang i. 

Forbrugerlyst til køkkener er også forbrugerlyst til bedre råvarer og drømmen om at blive gadens vinder i Masterchef.

Og køkkenproducenterne har fuld fokus på det. Enten at lave det smarteste udtræk eller den bedst indrettede affaldsskuffe. Ridsfrie kompositborde. Man ser det allevegne.

Så Tidens paradigme?

Måske: Køkkener, der gør det nemmere at lave mad.

Nu hvor de er blevet så nemme at snakke i.

Artiklen er en del af temaet Kommentar.

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094