23948sdkhjf

Ikea gør op med noget der er helligt

Wood Supply kommenterer.

David Wedege er journalist og nyhedsredaktør for Wood Supply.

Forestillingen om at Ikeas produkter skulle falbydes i Amazons uendelige og tykke flod af mangeartede varer - lige fra Amazons klassiske bogsortiment til pandebånd med parykker - klinger lidt odiøst i gamle ører og skærer lidt i øjnene.

Sådan at se den svenske institutions folkelige nyikoner optræde i en sammenhæng, der ikke er Ikeas eget. Alt har hidtil hørt eksklusivt hjemme i et lukket univers, man går ind i, når man entrer svingdøren til et gult og blåt varehus. Eller besøger Ikeas websted, som emmer af den samme Ikea-atmosfære.

Ikea har vel ikke mindst selv holdt af det koncept. Når varehuskæden nu åbner sig og lader de hastigt omsatte skamler, borde og reoler strømme ud på andre salgskanaler, så foregriber de formentlig en udvikling, som i sidste ende ville tvinge Ikea til det samme.

Og så vil det være af nød. Måske noget modvilligt. Og ikke som et offensivt skridt.

Det er set i mange andre brancher, at når markedet bliver åbent og gennemsigtigt og globalt, så mister man den magt og kontrol, man har, når sætter sine egne priser i egne varehuse og på egen hjemmeside og skaber et eksklusivt, selvomsluttet univers.

Ikea kunne formentlig have fastholdt sin eksklusivitet. Og set en global udvikling løbe løbsk på nettet, hvor andre aktører går ind og udnytter en verdensomspændende salgskanal med tilhørende logistiksystem.

Hvor kunden med tiden dårligt nok vil opdage, hvor man købte sin reol. Den var der bare, da man skulle bruge den, og den ankom på adressen i ekspresfart.

Ikea vil formentlig stadig møde hård konkurrence på den scene, men har nu selv meldt sig ind i den.

Og så fik vi slet ikke nævnt perspektiverne for hele den danske branche. Men der er nogen, der helt sikkert holder øje, og det er de også nødt til.

Spilleregler ændrer sig. Kameler vil blive slugt. Den her var formentlig stor for selv store Ikea.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11