23948sdkhjf

Trægigant låner idéen "open source" fra IT og software

Metsä Wood afgiver sin ophavsret til et byggeprodukt og der er et helt klart formål.

"Open source" - åben kildekode - kendes fra software i it-verdenen og betyder, at enhver fagkyndig kan se, hvordan et computerprogram er opbygget, og man kan tage det med sig og videreudvikle på det på.

Den oprindelige programmør afgiver helt enkelt sin ophavsret og lader sit værk udvikle sig i offentligheden.

Nu vil den finske trægigant Metsä Wood låne begrebet og indføre det i byggeriet af store træhuse, som er et fremadstormende fænomen.

Metsä Wood vil gerne have arkitekter, designere og ingeniører til at dele deres viden om træbyggeri, så byggemetoder med træ kan udbredes yderligere.

- Der deles ikke tilstrækkelig viden om modulbaseret design og byggeri i træ, så trækonstruktioner fortsætter med at være et nicheprodukt. Der findes masser af innovation, men den er svær at finde, så tiltaget 'Open Source Wood' er vores løsning. Vi tror på, at branchen ved åbent samarbejde kan opnå en væsentligt fremgang, siger Esa Kaikkonen, som er en del af Metsä Woods topledelse.

Han tror, at træ kan vinde mere frem, hvis branchen, der arbejder med det, bliver mindre opsplittet og lokal.

Metsä Wood tager første skridt ved at dele de immaterielle rettigheder til sine såkaldte LVL-træelementer. Alle vil kunne kigge Metsä i kortene i forhold til produktet og genskabe det selv og anvende det i byggeri.

Derudover stiller den finske trægigant en pengepræmie på højkant på 30.000 euro til idéer, der fremmer store træbyggerier i storbyer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08