23948sdkhjf

Fynsk par og deres firma: "Ja, vi kombinerer faktisk møbler og psykologi"

Hvad bliver det for et familiefirma, når hustru og bond er henholdsvis psykolog og møbeldesigner?

En kombination af psykologi og møbler, selvfølgelig.

Så manden laver møbler, producerer og markedsfører dem. Konen vejleder indretningskunder i, hvordan menneskelig psykologi betyder for indretningsbehovene på det enkelte sted.

Hjemme hos på øen Tåsinge ved Svendborg driver Gitte Nothlev og Uffe Nørtoft firmaet Reflect/team, og egentlig startede det bare for godt 14 år siden, da produktionsingeniør Uffe Nørtoft ville lave en stol til sig selv. Det blev til firmaets signaturstol, den løjerligt spidse Reflect-stol.

- Jeg havde bare en gammel idé om at skabe en trebenet stol, som var lækker at sidde i og stabil og smuk, fortæller han.

- Eller også var det en protest mod, at trebenede stole altid skulle beskyldes for at være ustabile og for at vælte. Jeg tænkte, at det kunne da ikke passe.

Her tilføjer hustruen. Psykologen. Hun har gennemskuet hvorfor.

- Uffe er som humlebien, der ikke burde kunne flyve. Sig til ham, at han ikke kan. Så tager fanden ved ham, siger Gitte Nothlev.

I hjemmet i Tåsinge som foruden at være et hjem også er møbelfirmaets domicil og psykologpraksis.

Men hvordan kommer psykologien ind i billedet?

Inspireret af folks opførsel

For over 10 siden udstillede parret 10 spidssnudede Reflect-stole på en messe i Köln. De stod i en cirkelformation, og der var intet imellem dem. Det blev lidt af en øjenåbner. En deputation på 7 ”rigtige business-mænd” satte sig bare på stolene.

- Og så gav de sig bare til at holde forretningsmøde uden at værdige vi udstillere et eneste blik. Så sluttede de med at sige tak og forlod udstillingen igen, fortæller Gitte Nothlev.

Hun har ad tiden fået sammensat et begrebsprogram, som hun nu anvender til at hjælpe især indretningsarkitekter med at forstå de psykologiske udfordringer i en indretning.

Psykologi spiller for eksempel en rolle, når man tænker over, hvilken organisation, man skal indrette i, fortæller hun.

- Nogle steder skal indretningen vise, at man befinder sig i en flad organisation, hvor alle er jævnbyrdige. Andre steder er det det modsatte, man skal signalere. Og hvordan gør man det bedst? Nogle steder er man tæt, og det er hensigten, at man skal åbne sig for hinanden. Andre steder er det vigtigt, at man bevarer en vis distance. 

Psykedelisk skultpur

Det er ret beset et forretningsben, som ikke spor afhænger af, at man køber Reflect/teams møbler, som foruden den spidssnudede stol også især er betonmøbler som kubistisk formede loungeborde.

Men møblerne passer perfekt ind i tankegangen, mener Uffe Nørtoft. Hans egne møbler forholder selv meget til rummet og psykologi, mener han.

- Tag for eksempel betonbordet. Det er en firkantet sten, som giver gentagelse og ro i billedet. Den er ikke en skulptur, som min stol for eksempel er. Men hele rummet skal ikke fyldes ud med ting, som er larmende. Det ville jo blive helt psykedelisk, siger Uffe Nørftoft.

Efter en tid med både produktionsansvar og salg, har Uffe Nørtoft valgt at outsource al produktion til en underleverandør i Svendborg.

- Så skal jeg ikke bekymre mig om, hvorvidt der er materialer nok. Det er helt ude af mit mindset. Jeg skal koncentrere mig om udvikling, markedsføring og salg.

Og efter at have haft fokus på boligbutikker, ligger Reflect/teams fokus nu på kontraktmarkedet. Ensidigt. Derfor har Reflect/team i 2016 udstillet på Holmris.Designbrokers' årlige kontraktmesse i København. Og i 2016 og i 2017 på Stockholmsmessen.

Igen har psykologien indflydelse på, at kontraktmarkedet er det rigtige sted.

- Vi interesserer os for grupper og for arbejdsprocesser med det, vi laver. For gode relationer i erhvervslivet. På kontraktmarkedet har man også større opgaver, og der er flere møbler at gøre med. Man kan også bruge længere tid per kunde, end man kan i detail.

Artiklen er en del af temaet Video.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079