23948sdkhjf

Høje toldmure blokerer for eksport til vækstlandene

Potentielle vækstmarkeder opkræver væsentlig højere importtold, end man gør i EU. Hos DI mener man, at løsningen hedder flere bilaterale handelsaftaler og en ny WTO-aftale.
Når danske virksomheder eksporterer til markeder i fx Asien, pålægges varen en told, der kan være helt op til fem gange højere end i EU.

Det giver vækstmarkederne en urimelig konkurrencefordel, mener DI, som på kort sigt ser flere bilaterale handelsaftaler som en løsning på problemet. På længere sigt handler det om at få vedtaget en bredere og mere ambitiøs aftale i WHO-regi.

Hindrer produktion i Danmark
Blandt de virksomheder, som dagligt kæmper med de høje toldmure, er toiletsæde-fabrikanten Pressalit.

Ifølge DI betyder de nuværende regler, at Pressalit ved eksport til Vietnam må lægge 34 % oven i prisen. I Thailand er det 30 %, mens det kinesiske marked opkræver en told på 10 %.

Blandt andet derfor har Pressalit nu har valgt at etablere produktion i Thailand:

- Toldsatserne kan betyde forskellen på, om vores produkt er konkurrencedygtigt på et givent marked eller ej. Vi er i forvejen oppe mod billige produkter fra lavtlønslande, så en høj told gør udslaget for en virksomhed som vores. Når tolden er så høj, er det ikke muligt at producere varer i Danmark og eksportere dem til Fjernøsten. Derfor har den eneste udvej for os været at etablere os lokalt i regionen for på den måde at komme uden om de høje toldsatser, forklarer Thomas Mandrup, Senior Corporate Communications Manager, til di.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093