23948sdkhjf

Bilka politianmeldt for vildledende prisoplysninger på havemøbler

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt Dansk Supermarked for at have anvendt vildledende før- og nu-priser samt sparbudskaber i Bilkaavisen. Bilka har erkendt forholdet og står nu til en bøde på kr. 300.000.
En forbruger gjorde i juni måned 2009 Forbrugerombudsmanden opmærksom på en række uregelmæssigheder i Bilkas markedsføring af havemøbler i Bilkaavisen.

Forbrugeren havde konstateret, at den før-pris, som Bilka henviste til, kun havde været gældende i kort periode forud for nedsættelsen, og at prisen i øvrigt umiddelbart inden denne periode havde været sat ned til den samme tilbudspris. Prisen havde således med korte intervaller været sat op og ned igen med angivelse af sparbudskaber.

Det var efter Forbrugerombudsmandens opfattelse i strid med markedsføringslovens § 3, og Forbrugerombudsmanden rettede derfor henvendelse til Bilka samt gennemgik Bilkas tilbudsaviser for både juni og juli måned. Gennemgangen viste problemer i forhold til 14 forskellige havemøbelsæt, og Bilka har nu erkendt samtlige forhold.

Markedsføringslovens § 3
Efter markedsføringslovens § 3 er det forbudt at bruge vildledende markedsføring, herunder vildledende sparbudskaber. En overtrædelse kan udløse en bøde.

Markedsføringslovens § 3 betyder bl.a., at en sammenligning mellem en før-pris og en tilbudspris ikke må være vildledende. Dvs. at før-prisen, der sammenlignes med, skal have været gældende i en længere periode umiddelbart forud for annonceringstidspunktet. Hvis prisen har varieret i den forudgående længere periode, må der desuden kun sammenlignes med den laveste pris i perioden.

I denne sag har der været tale om sammenligninger med før-priser, der kun havde været gældende i mellem 7 og 15 dage.

Forbrugerombudsmandens kommende prismarkedsføringsretningslinjer
I Forbrugerombudsmandens udkast til retningslinjer for prismarkedsføring, der blev offentliggjort i juli måned, er der lagt op til, at før-prisen skal have været gældende i mindst 6 uger, før den erhvervsdrivende kan henvise hertil ved sammenligninger mellem før- og nu-priser, medmindre der er tale om dagligvarer eller sæsonvarer. Ved dagligvarer eller sæsonvarer er der med retningslinjerne nemlig lagt op til, at førprisen mindst skal have været gældende i 4 uger.

Bødestørrelse
I denne sag har Forbrugerombudsmanden ud fra en samlet vurdering, herunder at Bilka har medvirket til sagens opklaring, indstillet til politiet, at Bilka får en bøde på kr. 300.000, og det har Bilka accepteret at betale. Det er nu op til politiet at stå for det videre forløb i sagen.

Kilde: Forbrugerstyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078