23948sdkhjf

Nyt maskindirektiv præsenteret på HI09

Under sidste uges HI-messe kunne de besøgende deltage i en række fagkonferencer. Blandt de mest besøgte var "Nyt Maskindirektiv".
Seniorkonsulent Lars Kaalby fra rådgivervirksomheden Maskinsikkerhed var i forbindelse med afviklingen af HI09 kommet i mange gæsters søgelys. Med fagkonferencer om det nye maskindirektiv set fra forskellige vinkler, tiltrak han således flere end 280 besøgende fordelt over messens fire dage.

Nyt maskindirektiv 2006/42 – Få men væsentlige ændringer
Det nye maskindirektiv træder i kraft 29. december 2009 og indeholder få men væsentlige ændringer, som man skal være yderst opmærksom på. Lars Kaalby lagde især vægt på forskellene mellem det nye maskindirektiv set med henholdsvis brugernes og fabrikanternes øjne.

Det nye direktiv får for nuværende ikke betydning for brugerne af maskiner. Direktivet bliver først aktuelt i forbindelse med maskiner til levering efter 2009. Derfor opfordrer Lars Kaalby brugerne til at koncentrere sig om at opfylde kravene i det gamle direktiv, inden man giver sig i kast med det nye.

For fabrikanter af maskiner ser det lidt anderledes ud. Her skal maskindirektivet tages i anvendelse i forbindelse med konstruktions- og udviklingsarbejde for de maskintyper, der skal leveres efter 2009. Det betyder, at maskiner, der sælges i dette efterår, ikke ligger under for de nye regler, men ønsker man at fremstille maskiner til salg efter 2009, skal disse efterleve kravene.

Det nye Maskindirektiv stiller store krav til ergonomi og brugsanvisninger. Her skal man som fabrikant være opmærksom på, at kravene ikke blot omfatter maskiner men også delmaskiner. Samtidig skal man i maskinens brugsanvisning kunne redegøre for, hvorledes man som fabrikant lever op til direktivet.

Ingen overgangsperiode
Selvom det nye Maskindirektiv 2006/42 først træder i kraft den 29. december 2009, skal man være opmærksom på – uanset om man er bruger eller fabrikant – at der ikke er nogen overgangsperiode.

Lars Kaalby opfordrede derfor fabrikanterne til at gå i gang med implementeringen allerede nu for på den måde at være på forkant med udviklingen. Samtidig opfordrede han brugerne af maskiner til at få udbedret manglende sikringsløsninger, risikovurderinger og brugsanvisninger i overenstemmelse med gældende regler. På den måde bliver det nemmere at arbejde i overensstemmelse med det nye direktiv, når dette træder i kraft.

Læs mere om det nye Maskindirektiv på www.nytmaskindirektiv.dk og om de ændringer, der har betydning for netop din virksomhed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062