23948sdkhjf

Stadig flere går udelukkende efter FSC

Netop hjemvendt fra to gode dage på Building Green i Forum tegner der sig et billede af en ny positiv tendens i byggebranchen (og for den sags skyld også i andre ”træbrancher”).

 1. Flere og flere virksomheder melder deres krav og eventuelle politikker om certificeret bæredygtigt træ klart ud til offentligheden.

2. Flere og flere virksomheder har en klar præference for FSC over andre ordninger og vælger FSC som den eneste sporbarhedscertificering.    

 Det var tredje år i træk, vi havde en stand på Building Green i Forum, og i år arrangerede vi også en debat- og interviewsession på messen (Hr. og Fru Jensens bæredygtige hus). Vores stand var velbesøgt, og der var også fulde huse til vores debatarrangement med 50 spørgelystne deltagere.

 Mindre ”hvorfor” og mere ”hvordan”!
Sammenligner vi med vores første deltagelse med en stand i 2013 og tidligere besøg på messen, så kan vi med glæde konstatere, at byggebranchens aktører har taget et stort spring.

Hvor vi tidligere mest snakkede med entreprenører, bygherrer og materialeleverandører om, hvorfor de skulle indføre krav til bæredygtigt træ og FSC, så snakker vi nu med dem om, hvordan de implementerer kravene, eller om de kan optimere deres implementering, og hvordan vi kan hjælpe dem. Der er naturligvis stadig en masse snak og dialog om ”hvorfor”, men der er en klar tendens til mindre ”hvorfor” og mere ”hvordan”.

Samtidig ser vi tendensen brede sig til alle de mindre åbenlyse produkter – det er ikke længere kun konstruktionstræet og den tropiske facadebeklædning. Vi får spørgsmål om mindre kendte træsorter, om træfiberisolering, om akustikplader og gipsplader.

 Ambitiøse leverandører
Samtidig med det stigende fokus på implementering af indkøbskrav om byggematerialer af bæredygtigt træ, så ser vi flere og flere aktører, som melder indkøbspolitikker og -krav offentligt ud.

De har måske altid haft det internt eller nævnt det i miljøpolitikker eller lignende, men nu meldes det klart ud til markedet: ”Kære leverandører, vi vil have certificeret træ inden dette givne årstal, så gør jer klar, hvis I ikke allerede er det.”

 Og det gør en stor forskel, hvis vi skal have flere FSC-certificerede byggematerialer på markedet. Tag for eksempel KFS Boligbyg, som havde direktør Ditte Maria Kollerup med i vores debatarrangement på Building Green.

Virksomheden har netop meldt ud, at de går efter 95 % FSC inden 2020 og vil indføre tre mindre kendte tropiske træarter i deres portefølje af træterrasser og facadebeklædninger inden 2018.

Samme klare udmeldinger med mål om mere certificeret træ, så vi før ferien fra træimportørerne Keflico og Tracer (kun FSC). Og flere, fra de meget store til de små virksomheder, er på vej ad samme sti.

KFS Boligbyg har valgt FSC-certificeringen (og ikke andre sporbarhedscertificeringer) som deres bæredygtighedstiltag inden for træ. Entreprenørvirksomheden Lund & Staun har også valgt FSC-certificering alene, og det gælder også Hansen Kitchen – der som de første i Danmark kan levere et 100% FSC-certificeret køkken - som også var med i vores debatarrangement under Building Green. Og sådan kunne jeg blive ved.

 FSC og de andre
Vi ser altså ikke bare, at virksomheder melder deres ambitioner med certificeret bæredygtigt træ klart ud, men også en præference for FSC og et valg af FSC-certificering alene hos flere og flere.

Og hvor vil jeg så hen med det? Jo, egentlig tilbage til messen. Når vi møder folk på Building Green, bliver vi tit spurgt, ”hvad er forskellen på FSC og andre ordninger med samme formål (bæredygtig skovdrift)?” og ”hvorfor lader flere og flere virksomheder sig ”kun” FSC-certificere?” Spørgsmålene stilles ikke bare i byggebranchen, men i alle træforbrugende brancher.

 For os er det egentlig rimelig simpelt, hvorfor flere og flere vælger kun at arbejde med FSC eller have præference for FSC: FSC er den mest troværdige, robuste og ambitiøse certificerings- og mærkningsordning af sin slags.

 Det har WWF slået fast så sent som sidste år, og det er også tidligere blevet konkluderet af mange andre eksterne organisationer. Og hvorfor er FSC så den mest troværdige, robuste og ambitiøse ordning?

 Det handler om de krav, der stilles i vores standarder, og hvordan de implementeres. Vi sætter højere standarder end nogen anden skovcertificeringsordning, og vi kontrollerer implementeringen langt mere end nogen anden ordning, hvilket giver forbrugeren den største sikkerhed for, at de certificerede skove drives ansvarligt.

Netop det faktum, at FSC stiller langt højere krav på essentielle områder i en bæredygtig skovdrift er også konklusionen i en ny rapport fra Cowi (side 77-79), som har vurderet certificering efter de forskellige standarder på vegne af den hollandske regering.

 Det handler om magtfordelingen. Modsat andre ordninger giver FSC lige meget indflydelse til økonomiske interessenter, sociale organisationer og miljøorganisationer. Alle medlemmer i FSC har stemmeret, og der er krav om flertal i hvert af de tre kamre.

 Det handler om åbenhed. FSC offentliggør som de eneste skovcertificeringsrapporter, Controlled Wood-certificeringsrapporter og resuméer af virksomheders Controlled Wood-risikovurderinger. Det gør vi via info.fsc.org.

 Det handler om vores effekt. Uafhængige undersøgelser og rapporter viser, at FSC-certificering har en positiv effekt på miljøet, dyr og forhold for mennesker i og omkring skove.

 For nørderne så handler det også om kravene til det ikke-FSC-certificerede træ, der tillades i FSC MIX-produkter, også kaldet FSC Controlled Wood. I modsætning til andre ordningers lignende begreb ”kontrolleret træ”, så sikrer Controlled Wood-kravene blandt andet, at traditionelle rettigheder og borgerrettigheder ikke krænkes og høje bevaringsværdier ikke trues af skovdriften, uanset om det er fastsat ved national lovgivning eller ej.

 Sidst men ikke mindst, så handler det om opbakning. FSC støttes som den eneste lignende ordning af internationale, anerkendte NGO'er som WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace samt af danske Verdens Skove og af Forbrugerrådet TÆNK.

 Ikke religion, at der findes flere ordninger
Når virksomheder har en præference for FSC eller kun arbejder med FSC, så er det i høj grad baseret på ovenstående fakta, som adskiller FSC fra andre lignende ordninger.

 Det er ikke tilfældigt, for sjovt, for at genere erhvervslivet eller forvirre forbrugerne, at der findes flere ordninger. Det er fordi, der er forskel på dem.

 Derfor bliver jeg også forbavset, når jeg hører folk sidestille andre ordninger med FSC og postulere, at der ingen forskel er. Der ER forskel. Stor forskel. Ingen andre lignende ordninger kan pt. måle sig med FSC. Det siger jeg på baggrund af fakta - ikke på grund af religion.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094