23948sdkhjf

Snart kan man svejse sit træ uden lim

Samtidig kan teknikken gøre fyrretræ hårdt som eg og bringe nåletræ til hæder og ære.
Luleå Tekniske Universitet langt oppe i Nordsverige eksperimenterer med såkaldt træsvejsning - ja, svejsning af træ, og har taget en ny teknologi i anvendelse, som kan ende med at sætte trælimen på hylden.

Og bringe fyrretræ til hæder og ære som møbeltræ.

Det skriver Skog Supply - Wood Supplys svenske søstermedie.

Under svejseprocessen vibrerer to træoverflader mod hinanden under tryk. Det skaber friktionsvarme, som får cellerne i træet til at ændre sin kemiske sammensætning, og der dannes et bindemiddel, som føjer træstykkerne sammen uden lim eller andet tilsat.

Det er ikke det eneste, teknologien kan. Træsvejsning kan også bruges til at modificere en træoverflade, så hårdheden øges samme med evnen til at modstå vand.

- Undersøgelser viser, at fyr kan behandles til at blive dobbelt så hårdt, så hårdt som eg, siger Mojgan Vaziri, forsker i træteknologi ved Luleå Tekniske Universitet.

At kunne sammenføje og øge hårdheden af fyrretræ har et stort industrielt potentiale, vurderer han.

- Hvor der bruges store mængder lim, kan omkostningerne reduceres med træsvejsning. Med hensyn til at hårdgøre bløde træsorter som gran og fyr, så vil man kunne konkurrere med løvtræer som bøg og eg i emner som gulve og bordplader, siger Mojgan Vaziri.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079