23948sdkhjf

Sofa-samarbejde er havnet på museum

Sofaen "Off" blev lavet til Snedkernes Efterårsudstilling for to år siden. Nu bliver Isabel Ahms sofa, som Møbelsnedkeri Kjeldtoft har snedkereret, en del af Kolding-museet Trapholts permanente samling.

Man bliver lille, når man putter sig i den. Lydene fra omgivelserne dæmper sig. Og det er lige præcis det, der er meningen med sofaen Off, fortæller Sara Staunsager. Hun er samlingsinspektør på Trapholt, der netop har købt sofaen til museets permanente samling med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

For museet er det interessante ved sofaen, at den krydser forskellige discipliner, teknikker og materialer. Og at designer og snedker har arbejdet tæt sammen i forbindelse med Snedkernes Efterårsudstilling, fortæller samlingsinspektøren.

- Man kan se, at sofaen er lavet af en dygtig snedker. Design og håndværk går op i en højere enhed. Rent historisk er møblerne fra Snedkernes Efterårsudstilling ret interessante for os. Også fordi, de er skabt med en eksperimenterende tilgang til at udvikle nye møbeltyper, siger Sara Staunsager.

Pause fra glatte overflader
Sofa eller stol. Eller begge dele. Off leger med vores forestillinger, og det var publikum begejstrede for, da Off indgik i Trapholts særudstilling ”Kvinder i dansk møbeldesign”, der sluttede i foråret 2016, fortæller Sara Staunsager. Hun ser sofaen som et svar på de udfordringer, vi har i vores travle online hverdag. Og det er lige præcis det, designer Isabel Ahm leger med.

- Off tilbyder en pause. Sofaen leger med et privat rum omkring det menneske, der sidder i den. Vi går offline, når vi sidder i sofaen i modsætning til at være online på de sociale medier. Eller bare være omgivet af mennesker og støj i det offentlige rum, siger Isabel Ahm. Som designer er hun optaget af de sanselige materialer, der står i kontrast til flygtigheden i hverdagen.

- Eg er for mig det helt oprindelige og ældste materiale. De første møbler blev lavet i eg. Det giver en kraftfuldhed som står i kontrast til hverdagens flygtighed. Stoffet er filtagtigt uld. Det giver tyngde, ro og stoflighed. Det mener jeg, vi har meget brug for i takt med at vores overflader bliver mere og mere glatte. Vi sidder foran glatte skærme og bevæger os rundt i Pokémon Go og 3D universer.

Præcision løfter formen
Som designer sætter Isabel Ahm stor pris på det tætte samarbejde med snedkerne på værkstedet.

- Det giver mig en stor tryghed, at jeg ikke skal kigge nogen over nakken for at sikre mig den bedste kvalitet. Gert og hans snedkere har stor forståelse for design. De har altid gode forslag til, hvordan man optimerer funktionaliteten. De leverer præcision, så mit design står så skarpt som muligt. Og det hæver det op på et rigtig højt niveau, siger Isabel Ahm.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094