23948sdkhjf

Klik ind og se! En virtuel tur i Aarhus' kommende trækuppel

Dome of Visions begynder for alvor at tage form på Aarhus Havn, men du kan allerede nu tage på besøg og gå en virtuel tur i kuplen for at se, hvordan den kommer til at se ud.

Nu begynder udviklings- og entreprenørvirksomheden NCC at montere det gitter, som bliver rygraden i Dome of Visions – et projekt som NCC sammen med Aarhus Kommune står bag.

Dermed får aarhusianerne snart den populære og bæredygtige kuppel tilbage til byen, og den skal fungere som omdrejningspunkt for Aarhus Kommunes aktiviteter indenfor byudvikling og byens kommende status som europæisk kulturhovedstad 2017.

Selvom den transparente kuppel først står færdig i slutningen af september, kan man dog allerede nu besøge det moderne forsamlingshus, som Dome of Visions skal fungere som.

Byggeriet er opført virtuelt i form af en digital bygningsmodel i både 3D og 4D, der muliggør, at man kan tage et grundigt kig på den kommende bygning.

Den fjerde dimension betyder, at man kan se og teste opførelsen af byggeriet virtuelt, som opførelsen skrider frem.

- Aarhus Kommune har en ambition om, at Dome of Visions skal fungere som et moderne forsamlingshus for debat, dialog og kulturliv for byens borgere og brugere. I den ånd giver det god mening at stille ”bygningen” til rådighed, inden den er bygget i virkeligheden. Samtidig kan man få et indblik i de muligheder, brugen af digitale redskaber giver fremover, siger Torben Justsen, der er afdelingschef i NCC Danmark.

Gitteret i domen består af 638 bjælker, der skal monteres med stor præcision og med den rette krumning. Det har krævet, at bjælkerne, der består af limtræ, er tegnet meget detaljeret i den digitale bygningsmodel i 3D og produceret af robotter.

Der er eksempelvis angivet montage-huller for hver 20 cm i de udskårne dele, som limtræsbjælkerne er samlet af. De er samtidig systematisk forskudt, og sidenhen boret skråt ved hjælp af robotproduktion.

Det sikrer, at montagehullerne alle matcher hinanden, når delene bukkes og limes sammen til en bjælke med den rette krumning, som i sidste ende kommer til at udgøre gitteret i Dome of Visions.

Få en virtuel rundtur

Se domen blive opført i 4D




Læs mere om: NCC
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093