23948sdkhjf

- Det er vigtigt, at det ikke er billig arbejdskraft...

I 2011 tog Softline i Maribo en flygtning i praktik, og siden er det kun vokset for møbelfabrikken.
Det er ikke kun store koncerner som Danish Crown og Grundfos, der har succes med at integrere flygtninge via praktikforløb.

For fem år siden fik designmøbelproducenten Softline i Maribo på Lolland for alvor fik travlt i produktionen. Samtidig kom flere og flere flygtninge til Danmark på flugt fra borgerkrigen i Syrien. Så Softline ringede til jobcenteret i Guldborgsund og Lolland Kommune. En syrisk flygtning startede i praktik på virksomheden. I dag er han fastansat, og yderligere seks andre syriske flygtninge monterer møbler og håndterer lageret hos Softline.

I alt arbejder der 35 i produktionen og 20 funktionærer.

- Vi ville gerne hjælpe med at integrere nogle af de mange flygtninge, der er kommet til Danmark de seneste år. Samtidig var vi i vækst og havde brug for flere hænder. Vi har faktisk været overrasket over, hvor lidt bøvl og besværligheder der har været i forbindelse med at få flygtninge i praktik, og de fleste er endt som fastansatte, siger Finn H. Sørensen, administrerende direktør i Softline.

Han fortæller, at jobcentrene har været gode til at matche ledige flygtninge med Softlines krav og behov.

Mere end billig arbejdskraft

Når Softline tager i mod en flygtning starter vedkommende først i virksomhedspraktik, og hvis vedkommende fungerer godt, kan kan fortsætte i løntilskud med udsigt til et fastansættelse.

- Forløbet er individuelt planlagt, men hvis alt går godt, så går der omkring seks til ni måneder fra vi mødes første gang til, at de bliver fastansat. De arbejder typisk 37 timer om ugen, og tager så sprogundervisning i fritiden, siger Finn H. Sørensen.

Hans bedste råd til andre virksomheder er at kaste sig ud i det.

- Det har faktisk smittet af på hele organisationen. Det gør indtryk at møde mennesker, der er flygtet fra krig, og se, hvordan vi kan gøre en konkret forskel i deres liv. Da en af vores syriske kolleger skulle have dansk kørekort og til teoriprøve, så sad hele kantinen og hjalp ham med de danske fagudtryk. Han bestod i øvrigt i første hug. Det er en win-win-situation, for samfundet sparer jo også mange penge ved at få flygtninge i arbejde i stedet for passiv forsørgelse, siger Finn H. Sørensen.

Det meste af arbejdet, som flygtningene beskæftiger sig med, er ufaglært. Men det er vigtigt for Softline ikke at udnytte flygtninge som billig arbejdskraft.

- Løsningen med praktik og så efterfølgende løntilskud fungerer rigtigt godt for os. Men det er vigtigt at understrege, at vi ikke tager flygtninge i praktik for at få billig arbejdskraft. Beløb tilsvarende de lønstilskud, vi modtager for at have flygtninge i praktik, plus noget mere, sender vi til hjælpeorganisationer, blandt andet Dansk Flygtningehjælp, siger Finn H. Sørensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094