23948sdkhjf

Norlunds mareridtsår er nu gjort op

Savværkets maskine pumpede nærmest pengene bort, før ledelsen stoppede det.
Den udgav sig for at være en kæmpehøvl. Men maskinen viste sig at være en pengepumpe, som pumpede den helt gale vej.

I efteråret 2014 blev der jublet i Rold Skov, da savværket Norlund efter lang tids forsinkelse endelig fik færdiginstalleret en stor industrihøvl og tog den i brug. Da kunne den endelig sætte tempoet op for produktionen, som blev lammet af en brand i maj 2012.

Problemet var bare, at jo mere den høvl producerede, desto flere tabte savværket. Dækningsbidraget for den produktion, der foregik, var negativ.

Sådan forklarer bestyrelsesformand Troels Horneman i dag, at savværket har styrtblødte et millionunderskud i nyt 2015-regnskab. Et underskud, der er mere end dobbelt så stort som året før.

- Ja, nu kan man godt sige, at hvis ikke den var kommet oppe at køre, så havde vi ikke haft det tabsgivende salg, som vi har oplevet, siger han til Wood Supply.

Værre gjorde det egentlig kun, at Norlunds forsikringsselskab forlangte, at produktionen blev opretholdt for fulde hammer som betingelse for den branderstatning, som savværket fik. Så ingen stoppede op, før bestyrelsen opdagede, at millionerne fossede ud af firmaet.

Sammen med bestyrelsen brugte Troels Horneman 2015 på at rydde op. I maj 2015 blev den daværende direktør Bjørn Skou Andersen fyret og erstattet af den erfarne svensker Kent Eriksson på 72 år som midlertidig løsning. Sammen skar de forretningen helt ind til et ben, som de vurderer, kan bære og gå. Helt enkelt ved at skille sig af med tabsgivende opgaver.

- Nogen burde have stoppet op og spurgt, om det var rentabelt, det der foregik, men på det tidspunkt havde vi ingen tilfredsstillende økonomifunktion, siger han.

Han bedyrer over for Wood Supply, at den daværende direktion viste tal for bestyrelsen, som Troels Horneman ikke mente, gav et reelt billede af situationen.

- Jeg kan ikke påstå, at det var gjort bevist, men vi kunne bagefter konstatere, at de tal, vi fik oplyst, var misvisende.

Oprindelig forventede Norlund-ledelsen, at 2016 ville give et positivt resultat på grund af de omfattende omlægninger, der har fundet sted. Nu nedjusterer Troels Horneman forventningen.

- En ting, som vi altid har haft god afsætning på, nemlig dansk tømmer, er ramt af negativ byggeaktivitet i kvæglandbruget, og det slår negativt igennem, siger han.

Stadig forventer han et markant bedre resultat end for 2015.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109